BASF: nem mennek jól a dolgok, de sokkal jobban, mint a konkurenciának

agrarszektor.hu
Tavaly 20 százalékkal csökkent a BASF nyeresége, és további 24 százalékkal zsugorodott az idei első negyedévben. Szomorúan alakul a cég részvényeinek árfolyama is. Bár egy kissé visszakorrigált, de még mindig bő negyedével kevesebbet érnek a német vegyipari cég papírjai, mint 2018 elején. A ludwigshafeni székhelyű vállalat mégsincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgai - ha például ő veszi meg a Monsantót.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokat veszített a BASF a tőzsdén, mégis optimisták a részvényesei. A ludwigshafeni székhelyű vállalat vezetősége sincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok - ha például ők veszik meg a Monsantót.

A BASF 2019 első negyedévben 3 százalékkal növelni tudta forgalmát a tavalyi időszakhoz képest, így az 16,2 milliárd eurót tett ki. Az üzemi eredmény azonban a javuló valutaárfolyam ellenére romlott, méghozzá 24 százalékkal 1,73 milliárd euróra csökkent, ezzel a konszern nettó nyeresége 16 százalékos eséssel 1,4 milliárd euróra zsugorodott.

A cég részvényesei mégsem aggódnak, ennek oka leginkább az, hogy a konkurencia náluk is sokkal nagyobb bajban van. A cég újdonsült vezetője, Martin Brudermüller lelkesítő szavain kívül meggyőzték őket erről a számok. Az amerikai terepen a Dow és DuPont, illetve hazai pályán a Bayer és a Monsanto egyesülése ugyanis sokkal több bonyodalmat okozott a tranzakcióban résztvevő cégeknek. A BASF óvatosabb építkezése eddig nyerő stratégiának tűnik:

a 2015-ös év fúziós hullámainak végén is tartani tudta az értékét, miközben az amerikai konkurencia 10, a hazai 50 százalékot veszített az értékéből.
 

A Bayer csak az USA-ban ntöbb mint 11.200 pernek néz elébe a rákkeltőnek mondott Roundup gyomirtó miatt, ami eredetileg a Monsanto márkája volt. Két esetben már el is marasztalták a vegyipari konszernt, ami eurómilliós nagyságrendű veszteséget hoz a cég életében. A Bayer ugyan fellebbezett, de szakértők kizárják, hogy elkerüli a Monsanto miatt nyakába varrt büntetést.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?