BASF: nem mennek jól a dolgok, de sokkal jobban, mint a konkurenciának

agrarszektor.hu
Tavaly 20 százalékkal csökkent a BASF nyeresége, és további 24 százalékkal zsugorodott az idei első negyedévben. Szomorúan alakul a cég részvényeinek árfolyama is. Bár egy kissé visszakorrigált, de még mindig bő negyedével kevesebbet érnek a német vegyipari cég papírjai, mint 2018 elején. A ludwigshafeni székhelyű vállalat mégsincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgai - ha például ő veszi meg a Monsantót.

Sokat veszített a BASF a tőzsdén, mégis optimisták a részvényesei. A ludwigshafeni székhelyű vállalat vezetősége sincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok - ha például ők veszik meg a Monsantót.

A BASF 2019 első negyedévben 3 százalékkal növelni tudta forgalmát a tavalyi időszakhoz képest, így az 16,2 milliárd eurót tett ki. Az üzemi eredmény azonban a javuló valutaárfolyam ellenére romlott, méghozzá 24 százalékkal 1,73 milliárd euróra csökkent, ezzel a konszern nettó nyeresége 16 százalékos eséssel 1,4 milliárd euróra zsugorodott.

A cég részvényesei mégsem aggódnak, ennek oka leginkább az, hogy a konkurencia náluk is sokkal nagyobb bajban van. A cég újdonsült vezetője, Martin Brudermüller lelkesítő szavain kívül meggyőzték őket erről a számok. Az amerikai terepen a Dow és DuPont, illetve hazai pályán a Bayer és a Monsanto egyesülése ugyanis sokkal több bonyodalmat okozott a tranzakcióban résztvevő cégeknek. A BASF óvatosabb építkezése eddig nyerő stratégiának tűnik:

a 2015-ös év fúziós hullámainak végén is tartani tudta az értékét, miközben az amerikai konkurencia 10, a hazai 50 százalékot veszített az értékéből.
 

A Bayer csak az USA-ban ntöbb mint 11.200 pernek néz elébe a rákkeltőnek mondott Roundup gyomirtó miatt, ami eredetileg a Monsanto márkája volt. Két esetben már el is marasztalták a vegyipari konszernt, ami eurómilliós nagyságrendű veszteséget hoz a cég életében. A Bayer ugyan fellebbezett, de szakértők kizárják, hogy elkerüli a Monsanto miatt nyakába varrt büntetést.

EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?