Itt a megoldás: így lesz vonzó a mezőgazdaság a magyar fiatalok számára

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezi meg a "Szakmakóstoló hét" nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhat a leendő munkaadókkal és betekintést nyerhet abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatósága a tavalyi, első ízben Bács-Kiskun megyében megtartott program után idén nyáron június 17-e és július 19-e között az egész országra kiterjesztve, 18 agrár-szakképző intézmény bevonásával szervezi meg a "Szakmakóstoló hét" nevű pályaorientációs eseményeit - írja közleményében a kamara. A köztestület által szervezett programsorozat elnevezése így magyarázható: "Szakma", mert az egyhetes pályaorientációs program során a résztvevő diákok több, az agráriumhoz, az állattartáshoz, a növénytermesztéshez, az élelmiszeriparhoz, a falusi vendéglátáshoz kapcsolódó szakmunka szakképesítéseivel elmélyülten ismerkedhetnek meg; "kóstoló", mert az említett szakképesítések munkafolyamataiba, alapvető fogásaiba kóstolhatnak bele.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A NAK a kezdeményezéssel az agráriumban mutatkozó munkaerő-piaci igényekre ad választ. A "Szakmakóstoló hét" a köztestület által már hagyományosan az őszi, egynapos rendezvénysorozat kiegészítéseként jön létre, így is népszerűsítve a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat elsősorban az 5-7. osztályos tanulók és szüleik körében. A rendezvény a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, ahol a tanulók kipróbálhatják a munkafolyamatokat a duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával. Így az orientációs hét keretében olyan átfogó ismereteket kapnak az adott szakképesítésről, amely biztosítja a tudatos pályaválasztás lehetőségét.

A tapasztalatok szerint a fiatalabb generáció bevonása kiemelten fontos, hiszen így felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhatnak a leendő munkaadókkal és képet kaphatnak arról, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik. Emellett az agrárszakmában dolgozó vállalkozók személyes példájukon keresztül mutathatják be, hogy milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek biztosítottak az adott szakképesítésben. A tervek szerint a köztestület hosszú távon olyan eredményes pályaorientációs tevékenységet folytat, amely a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákba jelentkezők számának növekedését eredményezi.

Az 5-7. osztályos, pályaválasztás előtt álló diákok kiválasztása - a megyei képzési referensek közreműködésével - az általános iskolák igazgatóinak, valamint az intézmény pályaorientációért felelős munkatársának javaslatát figyelembe véve történt meg. A NAK a programba olyan tanulók bevonását várta, akik érdeklődnek az agrárszakmák iránt vagy motiváltságot, illetve nyitottságot mutatnak az agrár- és élelmiszeripari képzések irányába.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?