Cargill: egy szemérmes óriás

agrarszektor.hu
A Forbes magazin szerint a Cargill-McMillan-klánban több dollármilliárdost találni, mint bármelyik más családban a világon. Ennek ellenére alig tudunk valamit a Cargillról. Vezetői csendben teszik a dolgukat, termékeiket pedig nem reklámozzák. Mégis mindenütt ott vannak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ez a csendes óriás ezernyi dologgal foglalkozik: a gabonatárolástól kezdve a haltenyésztésen és sólepárláson át a fémkereskedelemig  - írja a handelsblatt.com. Ez a Minnesotában székelő, 1865-ben alapított cég ma is alapvetően a Cargill, illetve a MacMillan família tulajdonában áll. A Forbes magazin szerint a Cargill-McMillan-klánban több dollármilliárdost találni, mint bármelyik más családban a világon. Számszerint 14-ről tudnak. A családtagok összvagyona 49 milliárd dollárra tehető, de ezzel még csak a negyedik leggazdagabb klánnak számítanak az USA-ban.

A vállalkozás egyetlen gabonatárolóval indult, ma viszont már a honlapjuk szerint 150 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak több mint 70 országban.

Amerikában valamennyi McDonald's étterem Cargill-farmokról rendeli a tojásokat, Thaiföldön pedig a Cargill a legnagyobb baromfitermelő.

A Cargill élén most David MacLennan áll. A 60 éves szakember  2013 óta vezeti a tuljadonosok nevében a szerteágazó vállalkozást. Foglalkoznak vetőmagkereskedelemmel, állateledel- és takarmánygyártással, illetve humán élelmiszerekhez is gyártanak adalékanyagokat. Mindezen felül a világ talán legjelentősebb termény- és alapanyagkereskedőjének számítanak. Az óriáscég részt vesz a  partnerek finanszírozásában, valamint tekintélyes árufuvarozó flottával rendelkezik. A Cargill a "szemérmes" világcégek közé tartozik. Termékei úgy jelennek meg a piacon, hogy legtöbbször fogalmunk sincs róla, hogy tulajdonképpen a Cargilltól vásárolunk.

Hazánkban 1995 óta van jelen a cég. A Cargill Magyarország Zrt. 2017-ben 87 milliárdos forgalmat bonyolított, a Cargill Takarmány Zrt. pedig 24 milliárdot könyvelt el 2016-ban (ezek az utolsó Opten-adatok). Magyar viszonylatban az UBM-cégcsoport nagyjából 106 milliárdos összárbevétele vethető össze ezzel (2018-as adatok).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03