2020. június 7. vasárnap Róbert

Hírek - Agrárpénzek

2020-ban nem csak az öröklés és a mezőgazdasági adózás kérdése rendeződhet

2020-ban az öröklés és a mezőgazdasági adózás újragondolása mellett végre rendeződhetnek a közös osztatlan földtulajdon okozta visszásságok is - mondta a Világgazdaságnak Nagy István, agrárminiszter. Ugyanakkor a változó éghajlati körülményekre is meg kell találni a válaszokat, és a magyar fajták felélesztése megoldást jelenthet. A tárcavezető szerint olcsó tojásra mindig szükség lesz, így ha az uniós termelőknek megtiltják a ketreces tartást, pillanatokon belül a háromszorosára nőhet a tojás ára.
 
 

A generációváltás, az öröklés és a birtokátadás kérdéskörének rendezése nagy kihívás, de komoly lehetőség is egyben - mondta Nagy István. Hozzátette: az előttünk álló év egyik legnagyobb feladata lesz megtalálni azt a módot, amelynek köszönhetően biztosítható a rendszerváltás óta felépített gazdaságok megmaradása. Érintőlegesen ugyan, de idetartozik a mezőgazdasági adózás megreformálása is. Olyan új formát kell találnunk, amely magában foglalja az őstermelői létforma előnyeit, de tisztességes körülmények között ad lehetőséget a gazdaságok fejlesztésére, bővítésére. Emellett régi adóssága az agrárkormányzatnak a közös osztatlan tulajdonú földterületek rendezése, harminc év után épp itt az ideje, hogy elvágjuk azokat a gordiuszi csomókat, amelyek gúzsba kötik a mezőgazdaságot. Régóta tart a birtokrendezési törvénycsomag előkészítése, a széles körű társadalmi egyeztetés során mindig újabb és újabb problémák merültek fel. Várhatóan a tavaszi ülésszakban kerül az Országgyűlés elé a törvénycsomag, amely érdeksérelem nélkül rendezheti a kérdést, a parlamenti vita után pedig végre elkezdődhet e méltatlan hagyaték felszámolása - emelte ki. 

Nagy István arról is beszélt, hogy hazánk ebben a ciklusban új pályázati rendszert épített fel, amelynek a kialakítása és az európai uniós akkreditálása is időt vett igénybe. Azóta felgyorsultak az események, így az újabb pályázati felhívásaink már néhány hónap alatt átfutnak a rendszeren. A korábbi pályázatok elbírálása azonban valóban elhúzódott, az eltelt időben pedig jelentősen megdrágultak a beruházások. A nyertesek emiatt változásbejelentéssel élhetnek, amit a kormányhivataloknak kell elbírálniuk. Ezt a megfelelő rugalmassággal teszik, pillanatnyilag mégis ez lassítja a projektek megvalósítását.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt 

Az agrárminiszter szerint bár a sertéspestis valóban óriási veszélyt jelent, ugyanakkor komoly piaci lehetőséget is rejt, a magas felvásárlási áraknak köszönhetően ugyanis soha ilyen jövedelmezően nem tudtak sertést tartani a gazdák, mint most. Kitért arra is, hogy a piaci előnyünk megtartásához azonban az kell, hogy továbbra is megőrizzük az állategészségügyi státusunkat. A járványveszély egy másik hozadéka pedig az, hogy az állattartók minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek az állategészségügyi beruházásokra, sokkal fegyelmezettebbek, körültekintőbbek, mint korábban.

Néhány bolthálózat rövidesen a ketreces tartásban tojt tojást szeretné száműzni a kínálatából, amivel Nagy István szerint sokat árthatunk magunknak. Egyrészt a mélyalmos termelésben nem lehet kiszűrni a szalmonellafertőzést, másrészt pillanatokon belül háromszorosára nőhet a tojás ára. Olcsó tojásra mindig szükség lesz. Így ha az uniós termelőknek megtiltják a ketreces tartást, a boltokban minden bizonnyal megjelennek majd az EU-n kívülről érkező, bizonytalan eredetű és kétes minőségű áruk. A civil szervezetek átgondolatlan akcióinak beláthatatlan következményei lehetnek, és ha ez így folytatódik, nem 5-10 százalékos, hanem rövid időn belül 100-150 százalékos áremelés jön - hangsúlyozta. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu