Ők most a magyar agrárium legbefolyásosabb emberei: itt a lista

Ők most a magyar agrárium legbefolyásosabb emberei: itt a lista

agrarszektor.hu
Az utóbbi években nem sokat változott a magyar agrárium legbefolyásosabb embereinek listája, az első két helyet még mindig ugyanúgy Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc uralják. Az őket követő Bige László és Andrej Babis habár még mindig prominens személynek számítanak, vagyonuk jelentősen apadt az utóbbi időben. Nézzük mitől és kiktől volt hangos a sajtó 2019-ben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csányi Sándor és Csányi Attila

Csányi Sándor vagyona 2018-ban 320 milliárd forint volt, a napi.hu becslése szerint ez 2019-re már 360 milliárd forintra növekedett. A Forbes-nál a legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalatok között idén a hatodik helyen végzett a Csányi érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoport, amelynek 2018-ban 570 milliárd forint volt a nettó árbevétele. Csányi agrárbirodalmát, ahova olyan cégek tartoznak, mint a Pick, a Herz, a Hungerit, az MCS Vágóhíd, a bólyi és a dalmandi agrárkombinát, a pápai Agroprodukt, a bábolnai takarmánygyár, a Sole-Mizo tejipari cég és a KITE, ma már fia, Csányi Attila irányítja. Attila a tanulmányait a Corvinus Egyetemen, a kaliforniai Berkeley Egyetemen és a Columbia Business Schoolon végezte. A Bonafarm előtt 4 évig a McKinsey & Company elemzőjeként dolgozott.

Csányi Sándor (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

A cégcsoport mintegy 40 ezer hektáron gazdálkodik, emellett évi egymillió sertést dolgoz fel a hozzá tartozó mohácsi vágóhídon. A Hungerit nettó árbevétele 2018-ban közel 50 milliárd forint volt, a Bonafarm Zrt. tavaly mintegy 200 milliárd forint árbevételt ért el, a nádudvari KITE Zrt., amely Magyarország legnagyobb agrárintegrátora, 2018-ban több mint 290 milliárd forintos nettó árbevétellel rendelkezett, míg a Pick Szeged 63 milliárd forintot könyvelhetett el. 2020-ban kezdődhet el a Pick új gyártóüzemének építése egy 100 hektáros fejlesztési területen Szegeden. A beruházás révén 30 százalékkal növelik majd a nemespenészes szárazáruk mennyiségét. Az új üzem elsősorban az export bővítését teszi lehetővé. A Bonafarm Zrt. csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez 10 éven belül. Csányi Attila abban bízik, hogy a vállalatcsoport hosszabb távon visszaszerzi a magyar élelmiszeripar hagyományos felvevőpiacait a határon túl is.

Mészáros Lőrinc

Mára az ország legnagyobb földbirtokosává nőtte ki magát Mészáros Lőrinc, mivel a hozzá köthető mezőgazdasági terület 40 ezer hektár körül jár. A milliárdos agrárbirodalmát a Talentis Agro Zrt. fogja össze, amelyet Csák Gyula, Purgai Ferenc, Makai Szabolcs, Vida Ildikó és Zimmermann István segítségével irányít. A holdinghoz tartozik többek között a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Canter Borház Kft., a Dereszla Kft., a Csabatáj Zrt., a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mg. Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. Az utóbbi három cég csaknem 17 ezer hektáron gazdálkodik, és 2019 februárjában kerültek a milliárdos nevére. Emellett 2019 októberében a Talentis Agro Zrt. adásvételi szerződést kötött a Kartali Vagyonkezelő Zrt. teljes részvénycsomagjára, köztük a Gödöllői Tangazdaság Zrt.-re, és ezzel újabb 4500 hektárral bővült a földvagyon. 

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc más területeken is vezető befektetőnek számít, van ugyanis két nagy, az agráriumhoz kapcsolódó feldolgozóipari cége is, a Kall Ingredients Kft. és a Viresol Kft. A Kall fél millió tonna kukoricát dolgoz fel egy évben, melyből folyékony cukrok, kukoricacsíra-olaj, alkoholok és takarmány készül. A Viresol 250 ezer tonna búzából készít alapvetően keményítőt. A 2014-ben alapított Kall tavaly már 8,6 milliárd forintos árbevételt ért el, de egyre nagyobb veszteséget görget maga előtt. A 2015-ben alapított Viresol csaknem 600 millió forintos árbevételt ért el tavaly, üzemi eredménye pozitív. 

Andrej Babis

Andrej Babis az Agrofert-holding tulajdonosaként eddig Csehország második leggazdagabb embere volt, idén azonban két helyet csúszott lefelé az Euro című cseh hetilap listáján. A holding értékét 71 milliárd koronára (923 milliárd forint) becsülték. Babi¹ vagyona már második éve apad. A holding nyeresége tavaly 63,5 százalékkal 1,67 milliárd koronára csökkent. Az Agroferthez tartozó legismertebb agráripari cégek a szlovákiai Duslo és a német SKW Piesteritz műtrágyagyárak. 

Andrej Babis

A politikusnak Magyarországon is vannak vállalatai, a legnagyobb az IKR Agrár Kft., amelyik a korábbi IKR Zrt. inputanyag (műtrágya, növényvédő szer, vetőmag) és terménykereskedelmi üzletágait örökölte meg 2012-ben. Az IKR mezőgazdasági gépekkel foglalkozó részlegét pedig a szintén Babis érdekeltségében álló Agrotec Kft. vette át. Utóbbi 2013-ban kezdte meg a működését a cseh Agrotec Group hazai leányvállalataként. A két cég több közös telephelyet működtet Magyarországon. Babishoz tartozik a növényi olajok piacán 38 milliárdos árbevételt hozó NT Élelmiszertermelő Kft. és a sütőiparban tevékenykedő, 7,5 milliárdos árbevételű Ceres Zrt. is. Babis magyar agrár-élelmiszeripari cégei tavaly összesen 160 milliárd forintot termeltek.

Bige László

Bige László (Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila)

A Nitrogénművek Zrt. a 2000-es évek elején került Bige tulajdonába, aki 2004 és 2017 között mintegy 450 millió euró értékben végzett beruházásokat, ennek anyagi hátterét két nagyszabású kötvénykibocsátási akció teremtette meg. A cél a műtrágyagyártás korszerűsítése és a kapacitások évi 1,5 millió tonnára emelése volt. A 2018-as évet a Nitrogénművek veszteséggel zárta a (-14,5 Mrd Ft). Eközben a cégcsoport kereskedelemre szakosodott tagja, az Nzrt-Trade Kft. megduplázta adózás előtti eredményét, és ezzel a legeredményesebb Bige-érdekeltség lett. A Gazdasági Versenyhivatal éppen azt vizsgálja, hogy a kereskedő cég szabályosan értékesítette-e a műtrágyákat. 2018 novembere óta vizsgálat folyik a szolnoki gyárban is, ahol a kénsavüzem működését kifogásolta a katasztrófavédelem, annak működését hónapokra fel is függesztette, ezzel 300 millió forintos kárt okozva a társaságnak. Bige László - aki egy rivális összehangolt támadását sejti a vizsgálatok mögött - kártérítési pert helyezett kilátásba. A Nitrogénművek tavaly és idén is csökkenteni tudta eladósodottságát, ugyanakkor Bige László vagyona a korábbi 220 milliárd forintról 170 milliárd forintra apadt "A 100 leggazdagabb magyar" legfrissebb listája szerint. Ezzel még mindig ő az ötödik leggazdagabb ember Magyarországon. 

Szabó Levente

Szabó Levente

Szabó Levente 2014 novembere óta a KITE Zrt. vezérigazgatójaként irányítja a céget. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat részvényesei a dolgozók, illetve magánszemélyek, több mint 100 cégjegyzésre jogosultat tart számon az Opten. A KITE Zrt. 2018-ban már 291 milliárdos árbevételt produkált. Adózás előtti eredménye is folyamatosan nő, átlépte a 4,3 milliárdot. A több mint 1400 főt foglalkoztató cég Magyarország legjelentősebb inputanyag-forgalmazója, bevételeinek több mint fele a műtrágya, a vetőmag és a növényvédő szerek eladásából származik. A cég az inputok fejében terményt is felvásárol, ezek forgalmazása adja a bevételeinek mintegy harmadát. A harmadik legnagyobb üzleti szegmenst a gépek kereskedelme, szervizelése, alkatrészekkel való ellátása és a kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások adják. A cég évtizedek óta a John Deere kizárólagos hazai forgalmazója. 2015 végére - egy kétéves folyamat végén - a vállalat lényegében Csányi Sándor tulajdonába került.

A cikk nyomtatott formában az Agrárszektor "Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványában jelent meg.

Címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?