Ennyit költöttek gépekre a magyar gazdák tavaly, de mi lesz idén?

agrarszektor.hu
Az agrártárca szakpolitikai döntéseinek megalapozásához rendszeresen szervez egy-egy ágazatot átfogó tematikus napot, ezúttal a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület képviselői vázolták területük továbbfejlődésének lehetőségeit és irányait.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, hogy a mezőgazdasági gépgyártás, mint a vidék ipara, és a gépforgalmazáshoz szükséges szervízhálózat nagyban hozzájárulnak a vidéki népesség megtartásához, az agrárium műszaki hátterének biztosításához, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. Mezőgazdasági gépek gyártásával jelenleg mintegy 154 vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Termelésüknek csaknem 20-40%-át teszi ki az önálló mezőgazdasági gép előállítása. Leginkább a beszállítói szerepvállalás a meghatározó, jelentős mértékben a nyugat-európai mezőgazdasági gépgyártás kiszolgálására rendezkedett be, így Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb, részegységeket gyártó bázisává vált.

Kép forrása: Getty Images

Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, emellett alkatrészekre is több mint 49 milliárd forintot fordítottak, amely minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. 2019-ben a január-szeptemberi időszakban változatlanul emelkedett a mezőgazdasági gépek értékesítése, mondta az államtitkár.

A szaktárca a Vidékfejlesztési Program keretében számos pályázattal segítette az agráriumot és gépesítettségének javulását. Három, gépbeszerzést támogató pályázat keretében összesen 4450 támogatott kérelemre 35,8 milliárd forint támogatást ítélt oda az irányító hatóság. Ezen kívül lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukciókkal is segíti a minisztérium a beruházásokat. Az államtitkár azzal folytatta, hogy a legújabb program a 2019. szeptember végén elindított mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási program, amelynek keretén belül összesen 100 milliárd forint beruházási hitelállományhoz biztosít a tárca kamattámogatást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?