Itt vannak az első számok: ennyit csökkent Kína kereskedelme a koronavírus miatt

Itt vannak az első számok: ennyit csökkent Kína kereskedelme a koronavírus miatt

MTI
Jelentősen csökkent Kína exportja és importja az év első két hónapjában az új típusú koronavírus-járvány következtében. A kínai vámszolgálat szombaton közzétett adatai szerint január-februárban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 17,2 százalékkal esett vissza, ami tavaly február óta a legrosszabb adat.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Elemzők 14 százalékos csökkenésre számítottak a decemberben mért 7,9 százalékos növekedés után, ám január-februárban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 17,2 százalékkal esett vissza. A behozatal is esett, dollárban számolva 4 százalékkal, ez viszont jóval kisebb visszaesést jelentett, mint amire számítottak (-15%) az elemzők, ám a legnagyobb mértékű csökkenés tavaly november óta.

Az export értéke 292,45 milliárd dollárt, az importé pedig 299,54 milliárd dollárt tett ki, így a kereskedelmi mérleg 7,09 milliárd dolláros hiánnyal zárt az év első két hónapjában. Amerikai relációban a külkereskedelmi többlet Kína javára 25,37 milliárd dollár volt, számottevően csökkent a tavalyi év azonos időszakában számított 42,16 milliárd dollárhoz képest. Az adatsorból az is kiderült, hogy Kína 14 százalékkal növelte a szójabab behozatalát, amely a januárban aláírt amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás egyik kritikus pontjának számított.

Kína az újévi ünnep kezdetével egy időben szigorú óvintézkedések bevezetésére kényszerült az új típusú koronavírus által okozott járvány megfékezésének érdekében, ami komoly fennakadásokat okozott az üzleti tevékenységben. A január 25-én elkezdődött holdújévi munkaszünetet a kínai kormányzat február 10-éig meghosszabbította. A termelés azonban döcögősen indult újra, sok gyár és vállalat ugyanis komoly akadályokkal nézett szembe az óvintézkedések miatt. Az országszerte alkalmazott, különféle karantén intézkedések és forgalmi korlátozások miatt súlyos problémák alakultak ki az ellátási láncban, és a dolgozók sem tudtak mindenhol időben visszatérni a munkahelyeikre. A szombaton közölt adatok szerint

január-februárban a Kína és Európa közötti kereskedelmi forgalom értéke 14 százalékkal esett vissza, míg az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben 19 százalékos volt a csökkenés.

Ezzel szemben a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéhez (ASEAN) tartozó országok, valamint az Egy övezet, egy út nevű, globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezésben részt vevő országok és Kína között fellendült a kereskedelem - előbbiekkel 9 százalékos, míg utóbbiakkal 1,8 százalékos mértékben.

Címlapkép: shutterstock

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?