Kockázatos lehet az idei év a magyar mezőgazdaság számára: mutatjuk, miért

agrarszektor.hu
Tavaly markáns változások nélkül folytatódott a mezőgazdaság lassú stabilizációja, ám a szektor pozíciójának jelentős javulása az elkövetkező években sem várható, vonták le a következtetést az OTP Agrár szakértői a Mezőgazdasági Számlarendszerben szereplő friss adatokból. Bár a koronavírus-járvány gazdasági hatásai pontosan még nem láthatók, idén a növénytermesztés továbbra is kiegyensúlyozott maradhat, a termeléssel összefüggő kockázatokra pedig elsősorban az állatbetegségekkel érintett ágazatokban lehet számítani.

A 2019-es év időjárási szempontból igen változatos volt, a leginkább jellemző száraz-, és a csapadékban bővelkedő időszakok sok esetben a várakozásoktól eltérően váltották egymást, mégis magas termést eredményeztek, olvasható az OTP Agrár szakértőinek közleményében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) - Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) által publikált Mezőgazdasági Számlarendszerben (MSZR) szereplő adatok alapján a szektor viszonylag kedvező gazdasági helyzetben van. Bár a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2018. évi 3%-os emelkedés után 2019-ben 0,7%-kal csökkent, a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 4%-kal emelkedtek tavaly. Így a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 0,7%-kal, az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke pedig 7%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 2019-ben tovább emelkedett, a harmadik negyedév végére meghaladta a 400 milliárd forintot, vagyis az előző év azonos időszaki értékét több mint 50 milliárd forinttal múlta felül. Az egyéni gazdaságok hitelállománya 2019-ben ugyancsak nőtt, értéke a harmadik negyedév végére elérte a 357,6 milliárd forintot.

Az idei évben arra lehet számítani, hogy a növénytermesztés továbbra is stabil ágazat marad. A gabonafélék, ezen belül pedig a búza és a kukorica árpozíciójában nem várható lényegi változás 2020-ban. Ettől eltérnek a várakozások az ipari napraforgó és a repce esetében, ahol az árak emelkedésére számít a piac. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsök közül az almára és a meggyre is.

Termeléssel összefüggő kockázatokra elsősorban az állatbetegségekkel érintett ágazatokban lehet számítani. A sertéságazatban az afrikai sertéspestis (ASP) fenyegetettsége nagyon erős, de ha a piaci hatások nyomán kialakult magas ár tartósan megmarad, és sikerül ASP-mentesnek megőrizni a hazai állományokat, a gazdálkodók az elmúlt nehéz évek után jövedelmezően tevékenykedhetnek. A baromfiágazatban a vágócsirke árának kis mértékű emelkedésére lehet számítani.

A támogatási rendszer főbb elemeiben 2020-ban várhatóan nem mutat érdemi különbséget az előző évihez képest. Viszont a Vidékfejlesztési Programban (VP) korábban nyertes pályázatok kivitelezésének határideje idén jár le, így a meg nem valósított beruházásokra szánt források ismételt kihelyezésére lehet számítani, ami növelni fogja a pályázható források egyébként mérsékelt összegét.

Bár a koronavírus-járvány gazdasági hatásai pontosan még nem láthatók, a makrogazdasági környezet idén is ösztönözheti a beruházásokat. A jegybank Növekedési Hitelprogramja ehhez különösen kedvező feltételeket kínál, illetve az Agrárminisztérium kamattámogatási programot hirdetett a szektor beruházási hiteleihez, ami 100 milliárd forintos nagyságrendű hitelhez nyújt jelentős kedvezményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?