2022. október 5. szerda Aurél

Pécsi kutató-fejlesztő céggel kötött együttműködési megállapodást a NAIK

agrarszektor.hu
Partnerségi megállapodás aláírására került sor a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet és Soft Flow Kft. között, tudhattuk meg az Intézet közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (NAIK MBK), a régió tudásipari központjaként, kutatásra-fejlesztésre, innovációra, továbbá oktatásra és az eredmények hasznosítására fókuszál. Az Intézet feladata olyan eredmények elérése és szolgáltatások biztosítása a növény-, állat- és mikrobiális biotechnológia területén, melyek a fenntartható fejlődés, a minőség és a fogyasztó-orientált élelmiszertermelés igényeinek figyelembevételével, hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez és ezáltal értékteremtő szereplője a magyar társadalomnak.

A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a nemzetközi cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során a Soft Flow innovatív kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, és a reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. Soft Flow Kft. már több mint 70 főt foglalkoztat, melynek több mint 90%-a diplomás és több mint 20%-a PhD-val rendelkező kutató, nemzetközi szinten is kiváló szakemberek.

Közel 15 évnyi sikeres tudományos együttműködést követően SF és NAIK-MBK most úgy határoztak, hogy magasszintű stratégiai együttműködést kötnek, mely keretszerződés formájában kezeli és teszi kölcsönösen előnyössé a kapcsolódási pontokat a mezőgazdasági fókuszú kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás területén. A megállapodás időszerűségét mutatja, hogy az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni elvárások a tekintetben, hogy ipari együttműködéseket alakítsanak ki, a meglévő kollaborációikat hatékonyabbá tegyék. A létrejött keretmegállapodás célja, hogy növelje a Felek közötti együttműködés alapjául szolgáló tevékenységek számát, intenzitását és átláthatóságát, valamint, hogy gyorsítsa a döntéshozatalt.

Dr. Armbruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezetője és Dr. Posta Katalin Andrea, a NAIK-MBK intézetigazgatója (Fotó: NAIK-MBK)

A fentiek érdekében a partnerek közösen jelölték ki a K+F+I fókuszterületeket (élelmiszeripar és mezőgazdaság, élelmiszerbiztonság), melyeken közös kutatómunkát terveznek a jövőben. Az együttműködés keretében az ipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indulnak közös alap- és alkalmazott kutatási aktivitások, az egyetemi és céges know-how integrálásával, szükség esetén a Soft Flow és az NAIK-MBK infrastruktúrájának bevonásával.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter 2018 februárjában tett bejelentését követően a Soft Flow Kft. kutatási és fejlesztési központ kialakítását kezdte meg Pécsett. A cég számára a beruházás legfontosabb része nem az építkezés, hanem a több mint 80, elsősorban kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, magasan iskolázott munkatárs Pécsre vonzása, és az alkalmazott biotechnológiai kiválósági központ megteremtése. A folyamat részeként szükségessé válhat új módszerek bevezetése, a partnerek megismertetése, oktatása naprakész módszerekkel.

A tervek szerint a partnerek közösen keresnek hazai és nemzetközi pályázati forrásokat a kollaboratív tudományos tevékenységük finanszírozásához, fenntartásához. A közös kutatómunka a közeljövőben olyan közös publikációkat, szabadalmakat fog eredményezni, melyek hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság és ipar versenyképességének növeléséhez.

(A cikkben felhasznált képek a NAIK-MBK tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01