Magyarország lehet az agrárium digitalizációjának központja a jövőben

Magyarország lehet az agrárium digitalizációjának központja a jövőben

agrarszektor.hu
A NASA és az ESA (European Space Agency) képviselőjét is a virtuális asztalhoz ültette kétnapos, online konferenciáján a Design Terminal. A Future of Agritech Online Summit a mezőgazdaság digitalizációs és innovációs trendjeiről szólt, melyek Magyarországot is az agrárinnovációs ökoszisztéma fontos helyszínei közé emelhetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mire jók az űradatok a mezőgazdaságban? Miért népszerű a városi gazdálkodás? Mire képes az agrárium új generációja? Tartalmas előadások, inspiráló panelbeszélgetések és konstruktív viták részesei lehettek a nézők a mezőgazdaság legégetőbb kérdéseiről szóló Future of Agritech konferencián, melyet a Design Terminal szervezett a deeptech startupokat támogató X-Europe program keretében - írják közleményükben. 

Az online eseményhez egész Európából, sőt a tengerentúlról is csatlakoztak nézők a képernyők előtt. 14 országból összesen 23 előadó, elismert hazai és nemzetközi szakemberek gondolatait hallgathatták meg. A konferencia első napja az agrárdigitalizáció köré épült, és a mezőgazdaság új generációját is középpontba állította. A második nap során az ágazatot érintő tágabb kérdésekről, így például a klímaváltozás hatásairól, az élelmiszerek vízlábnyomáról és a COVID-19 következményeiről esett szó.

A mezőgazdasági szektor az utóbbi években világszerte sikerrel lépett az innováció és digitalizáció útjára

 - hangsúlyozta Jónás László, a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője, miért volt jelentős esemény a konferencia a teljes hazai agrárszektor számára. Az innovációs ügynökség hosszú idő óta dolgozik azon, hogy a magyar mezőgazdaság újgenerációs startup vállalkozások segítségével találjon megoldásokat az agrárium kihívásaira.

Számtalan olyan tehetséges, fiatal magyar vállalkozó van, aki munkájával képes hozzátenni ehhez a modernizációhoz. A mi feladatunk az, hogy megismertessük őket egész Európával. Ehhez többek közt az X-Europe program is hozzásegít minket.

Jónás szerint a konferencia sikere azt is megmutatta, hogy a globalizálódó világban az európai mezőgazdaság fejlesztésének Magyarország lehet az egyik központja.

Forrás: Design Terminal

Doris Marquardt, az Európai Bizottság agrárprogramért felelős igazgatója nyitotta a két napos eseményt. Tolmácsolásában rögtön elhangzott az a gondolat, miszerint a mezőgazdaság ma két kihívással küzd: a fenntartható termelés problémakörével, és azzal, hogyan lehet mindeközben alacsonyan tartani a kiadásokat. 

A digitalizáció rengeteg lehetőséget biztosít a szektornak, többek között növelni tudja a versenyt a szereplők között. Számtalan remek példa van már a digitális technológiák alkalmazására az agráriumban, a blockchaintől az AI-ig. 

Az első napon a szervezők rögtön közös virtuális asztalhoz ültették a NASA Harvest igazgatóját, Inbal Becker-Reshefet és a European Space Agency (ESA) üzleti elemzőjét, Joana Kamenovát. Mindketten megegyeztek abban, hogy kritikus és bonyolult kérdéseket lehet megoldani a mezőgazdaságban azzal az elképesztő mennyiségű adattal, amely az űrkutatás jóvoltából az agrárszektor rendelkezésére is áll. Az egyik legfontosabb feladat, hogy elérhetővé - és olcsóbbá - tegyék ezeket az adatokat minden szereplő számára, a kormányoktól egészen a kistermelőkig. Illetve kiemelt kihívás a jövőben, hogy utóbbiak is javukra tudják fordítani az adatokat és képesek legyen használni az ezeket feldolgozó technológiákat.

Kevin Doolin, az ír Waterfood Institute of Technology igazgatója és Erik Pekkeriet, a Wageningen University and Research agrofood robotikáért felelős programmenedzsere is izgalmas beszélgetéssel hozta képbe a nézőket a robotika mezőgazdaságban való alkalmazásáról. A korábbi panelhez hasonlóan ők is kiemelt kihívásként utaltak a fenntarthatósági szempontokra, ezen kívül pedig központi téma volt a munkaerőhiány problémája és annak megoldása is. 

Modern, új technológiák nélkül nem képzelhető el a generációváltás a szektorban. A robotika ebben is segíthet

- fogalmazott Erik Pekkeriet azzal kapcsolatban, hogy elöregedőben van az ágazat. Kevin Doolin szerint ezzel párhuzamosan nagyon fontos lenne edukálni a mezőgazdászokat arról, milyen előnyökkel járhat ezen technológiák bevezetése, hiszen kétségkívül a robotoké a jövő az agráriumban.

A konferencia kiemelt célja volt, hogy összehozza az ökoszisztéma szereplőit és a téma szakértőit. Az X-Europe program agritech körébe bekerült startupok is szerepet kaptak az eseményen. Hazánkat három vállalkozás képviseli egyébként a program ezen szakaszában. Az Agroninja a szarvasmarhák súlyának mérését forradalmasítaná megoldásával, a SMAPP Lab digitális kártevő csapdát fejleszt, az Inventori Solutions pedig a mezőgazdasági vállalatok készletnyilvántartását, gyártási folyamatait, terméknyomonkövetését digitalizálná korszerű technológiával.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?