Itt a bejelentés: dömpingszerű pályázatkiírások jönnek a magyar agráriumban 2021-ben

Itt a bejelentés: dömpingszerű pályázatkiírások jönnek a magyar agráriumban 2021-ben

agrarszektor.hu
Az új Közös Agrárpolitikát megelőző két éves átmeneti időszakban rendkívül nagy összeg áll majd rendelkezésre Magyarországon a Vidékfejlesztési Program részére, így számítani lehet arra, hogy 2021-ben dömpigszerűen jönnek majd az új pályázati konstrukciók a mezőgazdasági kedvezményezettek részére - mondta Viski József, Vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az irányító hatóság célja, hogy egy gyors elbírálási időszakban már 2021-ben megszülessenek ezekről az új lehetőségekről a döntések, így a projektek 2022-2023-ban meg tudnak majd valósulni.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rendkívül sajátos helyzet az idei, hiszen jövőre kezdődik az új Közös Agrárpolitikát megelőző két éves átmeneti időszak, ami a mostani Vidéjfejlesztési Program zárásának közeledését is jelenti, mindezek pedig az irányító hatóságot is új kihívások elé állítják - hangsúlyozta Viski József az Agrárszektor 2020 Konferencián. A 2020. novemberi adatok szerint a Vidékfejlesztési Programban eddig megjelent felhívások száma 83 darab 1565,09 milliárd fornt meghirdetett keretösszeggel, amiből 57 darab a lezárt felhívás, 1228,73 milliárd forint meghirdetett keretösszeggel, ami azt jelenti, hogy 21 darab nyitott felhívás van még. A programnak több mint a fele már kifizetésre került, ami közel 800 milliárd forintot jelent, a következő években pedig fel kell készülni a kifizetések dinamikus növekedésére - tájékoztatott a helyettes államtitkár. Kiemelte, problémaként jelentkezett idén, részben a pandémia, részben a nehezen található munkaőerő, illetve a megváltozott piaci körümélnyek miatt, hogy sok projektben változtatásra kényszerültek az ügyfelek. Emiatt összesen 45903 darab volt a változás-bejelentések száma a beruházások esetében a 2020. novemberi adatok szerint. 

Több veszélyhelyzeti intézkedésekre, illetve könnyítésre is szükség volt a pandémiás helyzett miatt. Ilyen volt például a határidők 3 hónapos automatikus meghosszabbodása (mérföldkövek, fizikai befejezés, előleg-elszámolás stb.), a támogatói okiratok módosítása, illetve az elszámolások egyszerűsítése is. Kihirdetés előtt áll ugyanakkor egy új jogszabály a jelenleg elrendelt veszélyhelyzet időszakára vonatkozóan, amelyek a tavaszihoz hasonló eljárási szabályok lesznek - ismertette Viski József. Hozzátette, annyi különbséggel, hogy most nem lesz automatikus meghosszabbodás, a 3+3 hónapos késés bejelentés-köteles lesz, illetve a záró kifizetéshez egyszerűsített helyszíni ellenőrzés, illetve dokumentumalapú ellenőrzés társul majd. 

Viski József

Az adatok alapján jól látszik, hogy nagyon nagy igény mutatkozott a 2020. őszi pályázatokra. Az állattartó telepek fejlesztésére 50 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg támogatást, erre összesen 749 darab kérelem érkezett, a kertészeti üzemek korszerűsítésére 30 milliárd forint áll rendelkezésre, összesen 406 darab igény érkezett - tudatta a helyettes államtitkár. A helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastruktúrális- és eszköz fejlesztésére 3 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg támogatást, amire 104 darab kérelem érkezett összesen, míg mezőgazdasági kisüzemek támogatására 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, és 2004 darab kérelem érkezett. Kiemelte, a tervek között szerepel ez utóbbi kettő keretösszegének megemelése, mert hatalmas igény mutatkozott rájuk. 2021-ben ugyanakkor új beruházási felhívások kerülnek majd meghirdetésre, amelyek az alábbiak:

  • Állattartó telepek megújításának támogatása (100 millió Ft támogatási összeghatárig)
  • Kertészet - ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása 
  • Külterületi utak fejlesztése, karbantartásukhoz kapcsolódó gépek- és eszközök beszerzése 
  • Vetőmag feldolgozók fejlesztésének támogatása

Az átmeneti években a AKG15, ÖKO15 és az In situ őshonos felhívások kötelezettségvállalási időszaka meghoszabbodik, emellett a 2020 év végén lejáró többéves kötelezettségvállalással érintett terület- és állatlétszám alapú intézkedéseknél az átmeneti időszak áthidalása érdekében a jelenleg futó támogatások kötelezettségvállalási időszaka is meghosszabbodik - tájékoztatott Viski József. A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítása önkéntes, a hosszabbítást 2020. november 23. és 2020. december 20. közötti időszakban lehet kérelmezni ügyfélkapun keresztül, a hosszabbításra irányuló kérelem 2021. január 15-ig visszavonható - mondta.

A folyamatban lévő KAP reform tárgyalások elhúzódása miatt az Európai Bizottság átmeneti szabályokra tett javaslatot a 2021-2022-es évre. Például a többéves kifizetésű intézkedések (programok) kötelezettségvállalási időszaka meghosszabbítható lesz 2 évvel: 28. cikk (AKG+őshonosok), 29. cikk (ÖKO), 33. cikk (állatjólét), 42. cikk (LEADER). Nem árt azonban tudni, hogy 2022-ben már csak 1 évvel hosszabbíthatóak majd meg a kötelezettségvállalások - hangsúlyozta a szakember. 

Az átmeneti időszakban, tehát a következő két évben rendkívül nagy összeg áll majd rendelkezésre Magyarországon ara, hogy a Vidékfejlesztési Programban elköltsük. Ez azt is jelenti, hogy jövőre valószínűleg dömpingszerűen jönnek majd az új pályázati konstrukciók a mezőgazdasági kedvezményezettek részére, és egy gyors elbírálási időszakban 2021-ben meg is születnének ezekről a döntések, így 2022-2023-ban az új projektek meg tudnak majd valósulni

- közölte a helyettes államtitkár. 

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?