Vesztegetési ügy az Agrárminisztériumban: százmilliót is kaszálhatott a bűnös cég

agrarszektor.hu
Önkormányzati és állami cégeknek is dolgozik a korrupciós ügybe keveredett helyettes államtitkár vállalkozása, amely brutális bevételeket produkált az elmúlt években. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban menesztette Nagy Jánost, miután kiderült, hivatali vesztegetés miatt nyomoznak ellene.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az ügyészség gyanúja szerint 2020 nyarán egy vállalkozó 5%-os tulajdonrészt ajánlott az agrárminisztériumi tisztségviselőnek egy újonnan alapított cégben, ha Nagy segít megnyerni annak a vállalkozásnak egy több száz millió forintos, vissza nem térítendő támogatást, írta meg a Blikk. Nagy János az ajánlatot elfogadta, az ígért tulajdonrészt is megkapta, ám lebukott, majd bilincsben vitték el a rendőrök, jelenleg pedig házi őrizetben van. Az ügyről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vállalkozó szintén gyanúsított. A cégadatok és az ügyészségi dokumentumok alapján ez a személy vagy egy volt polgármester, vagy egy kistelepülés önkormányzati képviselője. Mindketten tagjai annak a cégnek, amelynek Nagy János "segített".

Nagy János az egyik cégét társával 2018-ban alapította, abban az évben, amikor helyettes államtitkár lett. A cég igen sikeres volt: már az első évben 45 millió forint adózott eredményt produkált, tavaly pedig ez az összeg már 144 millióra kúszott fel. A honlapján "legmagasabb diszkréciót" ígérő cég tevékenysége módfelett széles skálán mozog, a vezetői tréningektől és a földügyeket érintő tanácsadástól egészen az adatvédelmi tisztviselő szolgáltatásig. Utóbbi területen Belváros-Lipótváros is alkalmazza a céget: az önkormányzat közterület-felügyeletének és szociális intézményeinek honlapján is Nagy János az üzlettársa, illetve közös cégük szerepel adatvédelmi tisztviselőként.

A jogász- és közgazdász- végzettségű Nagy János 2005-ben kezdett dolgozni birtokügyi referensként az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban, ezt követően végigjárta a szamárlétrát. 2010-től a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője volt, négy évvel később pedig főosztályvezetővé léptették elő a földművelésügyi tárcánál. Végül a negyedik Orbán-kormány alatt lett az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?