Százmilliárdos fejlesztés indul Gödöllőn: bővül az ország legnagyobb agráregyeteme

Százmilliárdos fejlesztés indul Gödöllőn: bővül az ország legnagyobb agráregyeteme

MTI
Az autonómiát megőrizve történik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átalakítása, integrálták a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK), 2022-ben pedig elkezdődhet a gödöllői campus bővítését és korszerűsítését célzó 180-200 milliárd forintos beruházás - mondta Gyuricza Csaba, az egyetem rektora a Világgazdaság keddi lapszámában olvasható interjúban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rektor a lapnak a modellváltás előnyeit méltatta, kiemelve, hogy az egyetem korábbi jogosítványait a jövőben sem fenyegeti veszély. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az autonómia legfőbb biztosítéka, hogy az egyetem szenátusa működik, az egyetem saját maga választhatja meg az oktatóit és kutatóit, készíti el hosszú távú intézményfejlesztési stratégiáját, maga döntheti el azt is, hogy mely tudományterületeken folytat kutatói tevékenységet  

- fogalmazott Gyuricza Csaba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint fogalmazott, "az egyetemnek változnia kell", hiszen átalakult az agrárium, betört az informatika, egészen más munkaerő igényei vannak az ágazatnak, mint harminc évvel ezelőtt. A rektor kitért a 12 százalékos létszámleépítésre is, amelyet szerinte muszáj volt meglépni, mert 3,3 milliárd forintos hiánnyal vették át az egyetemet, amelynek jelenleg csaknem 2500 munkavállalója van. A rektor a nagyszabású campusberuházásról elmondta, hogy a tervek szerint felújítják a főépületet, a szemináriumi épületet, a gépészkar épületét és a sportcsarnokot. 

Ezenfelül teljesen új beruházások is indulnak, hiszen új sportkomplexumot, oktatási épületeket, laborközpontot, könyvtárakat, kollégiumokat építünk. Úgy számolunk, hogy 2022 második felében a munkálatok megkezdődhetnek, a kormányzat elképzelése szerint 180-200 milliárdos beruházási programot hajthatunk végre  

EZ IS ÉRDEKELHET

- emelte ki Gyuricza Csaba, aki szerint ekkora fejlesztés a magyar felsőoktatásban még nem volt egy egyetemen sem. Hozzátette: szeretnék megduplázni a kétezer fős gödöllői kollégiumi kapacitást, és a jelenlegi ötezer fős hallgatói létszámot is tízezer főre emelnék. A telephelyekről szólva kiemelte, hogy szakmai alapon szükséges a racionalizálás: a NAIK telephelyek közül jó néhány Gödöllőre költözik, és az egyetemi campusok számát is csökkentik ötről egy-kettőre.

Egy erős központi, gödöllői campusú intézmény jön létre, a kaposvári bázisunkat pedig főleg állattenyésztés-fókuszúra fogjuk erősíteni  

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a következő időszakban oda is terveznek egy 8-10 milliárd forintos fejlesztést.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13