Leállhatnak a szállítások? Mi lesz az Oroszországból érkező gázzal és olajjal?

agrarszektor.hu
A nyugati országok meghatározott orosz bankokat kizártak a SWIFT levelezési rendszerből, valamint korlátozták az orosz jegybank műveleteit, hogy ne tudja védeni a rubel árfolyamát. Erre válaszul Oroszország készenlétbe helyezte nukleáris elrettentő erejét, valamint eltulajdoníthatja a kjülföldi cégek oroszországi érdekeltségeit. A tőzsdék szakadnak, a nyersanyagárak szárnyalnak, a menedékeszközök emelkednek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Meredek, 1,5-2,8%-os zuhanással nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a hétfő reggeli határidős részvényindexek alapján - írja közleményében a Magyar Bankholding és a Takarékbank. A kereskedés menetét továbbra is a kiélezett és nagyon gyorsan változó ukrán-orosz konfliktus fejleményei fogják meghatározni. Erősödik a dollár a menedékdevizákkal együtt. A forint 370 fölé gyengült az euróval szemben, a régióban a zloty nagyobb, a cseh korona kisebb mértékben gyengül. Közel 30%-os zuhanással nyitott az orosz rubel, amit egyelőre az állított meg, hogy az orosz jegybank 9,5%-ró, 20%-ra emelte az alapkamatot. Kivétel nélkül gyengülnek a feltörekvő devizák. Főként emelkedéssel zártak a távol-keleti tőzsdék a hétfő reggeli órákban, mivel kevésbé érintettek a krízisben. A japán indexek 0,2-0,6%-kal emelkedtek, a Hong Kong-i börze 0,8%-kal csökkent, a kínai tőzsdék 0,2-0,4%-kal kerültek feljebb, a dél-koreai vezető index pedig 0,8%-os növekedést tudott felmutatni.

A bankszektor vezetésével felpattantak az európai tőzsdék, miután az orosz és ukrán vezetésé is megerősítette, hogy hajlandóak tárgyalni. Az európai indexek így ledolgozták az előző napi veszteségeiket. A hangulat azonban továbbra is törékeny, a harcok folytatódása miatt egyre erősebb a nyomás, hogy az orosz bankrendszert lekapcsolják a SWIFT fizetési rendszerről. Ez egyfelől fájdalmas lenne azon európai bankoknak, amelyeknek érdekeltsége van Oroszországban, másrészt lehetetlenné tenné az Oroszországból érkező áruk, így a földgáz és az olaj kifizetését, így leállnának a szállítások. A tárgyalások szóba kerülése miatt azonban estek az olaj, gáz, gabona és más nyersanyagárak, a gázárakat pedig az is lehúzta, hogy a Gazprom növeli az ukrán és a Jamal vezetéken történő szállításokat a megnövekedett olasz kereslet miatt. A harcok és a szankciók által amúgy is kevésbé érintett amerikai tőzsdék folytatták az emelkedést. A nemzetközi hangulat javulásának hatására jelentősen emelkedett a hazai tőzsde is, a csütörtöki veszteségeinek azonban csak mintegy kétharmadát sikerült ledolgozni. Óriási, 41 milliárd forintos forgalom mellett 6,2%-kal pattant fel a BUX. 13,4%-kal ralizott az OTP, 5,1%-kal a MOL, azonban stagnált a Magyar Telekom és 2,3%-ot esett a Richter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?