Fontos döntés születhet nyáron: ezen múlik most minden magyar gazda sorsa

Fontos döntés születhet nyáron: ezen múlik most minden magyar gazda sorsa

agrarszektor.hu
A KAP Stratégiai Terv benyújtását követően megkezdődött a Bizottság általi jóváhagyási folyamat, így akár már március végén nyilvánossá válhatnak az első hivatalos észrevételek. A folyamatnak persze még koránt sincs vége, az optimista forgatókönyv szerint az elfogadására legkorábban a nyár folyamán kerülhet sor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2021. december 30-án Magyarország benyújtotta a következő időszak agrár-élelmiszeripari támogatásait magában foglaló KAP Stratégiai Tervet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az évvégi határidőt 19 tagállamnak sikerült tartania, a fennmaradó nyolc tagállam - Belgium kivételével - pedig azóta már pótolta hiányosságát. A tervek benyújtása után megkezdődött a jóváhagyási folyamat, amelyre a Bizottságnak összesen 6 hónap áll rendelkezésére.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az első, hivatalos levélben kiküldött észrevételek március végére várhatók azon tagállamok esetében, amelyek a KAP stratégiai tervüket a kitűzött határidőig benyújtották. A Bizottság véleményét először a biztosok kollégiuma fogja jóváhagyni, a tagállami megküldésen túl, az átláthatóság jegyében pedig nyilvánosan is közzé fogják tenni ajánlásaikat, valamint az esetleges kérdéseiket. Ekkor lép életbe az "óramegállítás szabálya", tehát az az idő, amíg a tagállam reagál a bizottsági felvetésekre, ez nem számítódik bele a jóváhagyásra szánt 6 hónapos időkeretbe. Az, hogy a KAP Stratégiai Terv véglegesen mikor kerül elfogadásra, függ tehát attól is, hogy a tagállammal folytatott kétoldalú egyeztetések mennyire lesznek sikeresek és hatékonyak.

A stratégiai tervek értékelése során számos szempontot figyelembe vesznek. Először is megvizsgálják, hogy a tervezett beavatkozások megfelelnek-e a vonatkozó uniós rendeleteknek és egyéb előírásoknak. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a KAP Stratégiai Terv tartalma hozzájáruljon az új KAP-ban meghatározott 9 specifikus és 1 horizontális célkitűzés teljesítéséhez. A beavatkozások indokoltságát annak tükrében veszik górcső alá, hogy azok választ adnak-e a különböző helyzetelemzések alapján meghatározott szükségletekre. Ugyan a Zöld Megállapodás részeként bemutatott Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás stratégiák nem bírnak jogi kötőerővel, a KAP stratégiai tervek jóváhagyása során azt is figyelembe fogják venni, hogy az abban foglaltak környezet- és éghajlatvédelmi szempontból kellően ambiciózusok-e, és hogy megfelelő mértékben járulnak-e hozzá az uniós szintű célokhoz.

A Bizottság már 2020 decemberében közzétette az akkor még csak tervezet formájában létező stratégiai tervre készített ajánláscsomagját. Ebben kiemelték többek között a közvetlen támogatások igazságosabb elosztásának, tehát a kis- és közepes gazdaságok támogatásának jelentőségét, a generációs megújulás előmozdítását, az ökológiai gazdálkodással érintett területek arányának növelését, valamint az innováció és tudásátadás szerepének megerősítését. A benyújtott KAP Stratégiai Terv immáron teljes körű tartalmi vizsgálata során várhatóan ezek a témák újra terítékre kerülnek.

Az optimista forgatókönyv szerint akár már nyárra véglegesedhet a következő időszak agrár-élelmiszeripari támogatásainak hazai keretrendszere. Ugyanakkor arra is fel kell hívni a Bizottság figyelmét - amelyet már több tagállam és a Copa-Cogeca is megtett -, hogy bizonyos mezőgazdasági tevékenységek tervezhetősége miatt elengedhetetlen, hogy a terv egyes részei már időben ismertek legyenek a gazdálkodók számára. A legfontosabb tudnivalók átadását és a falugazdászok képzését tehát ehhez igazítva tervezzük. Addig is érdemes ellátogatni a jelenleg zajló KAP roadshow rendezvényeire, ahol részletes információt nyújtunk a benyújtott stratégiai terv tartalmáról és a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55