Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a gazdák egyik legnagyobb problémáját

Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a gazdák egyik legnagyobb problémáját

agrarszektor.hu
A vetőmagszaporító, termeltető és forgalmazó Marton Genetics cégcsoport nevében pályázó Bázismag Kft. nyerte el a 2021. évi "Agrár Innovációs Díjat" március 24-én, a 30. Magyar Innovációs Nagydíj ünnepélyes átadásakor. A vállalat által kidolgozott technológia nagymértékben javíthatja a kukorica és az őszi kalászosok szárazság- és stressztűrését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szántóföldi növénytermesztés agronómiájában újszerű, konkrétan a talaj tápanyag gazdálkodásának javítását célzó, projekt menedzselését Sándorfy András ügyvezető indította be 2020. őszén. A cél az volt, hogy a kiváló adaptációs és stressztűrő genetikai háttérrel bíró martonvásári kukorica és őszi kalászos vetőmagok használati értékét még tovább fokozzák egy speciális talajbaktérium készítménnyel úgy, hogy azt a vetőmag bevonataként alkalmazva, a csávázószer kiegészítéseként vetéssel egyszerre juttassák a talajba, ahol kifejti hatását. A MikroVital Supary baktériumtágya 2020-ban érett meg az Innovációs Nagydíj elismerésre és a MG cégcsoport, piacvezetőként vállalta azt, hogy ennek gazdaságosabb és hatékonyabb formulájával kezelt vetőmagjait a kukorica terület 10%-ára, a martonvásári búzákból mintegy 20 ezer hektárra vethetik el partnereik. Környezetvédelmi és minden más szempontot is figyelembe véve a termelők zöme választotta a kombinált csávázású szaporítóanyagot, mert a program hatékonyan mobilizálja a növények számára felvehető ásványi anyagokat, kiszorítja a kórokozókat a gyökérzónából, ezáltal javul az abszolút szárazság- és stressztűrés az adott kultúrában.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A forgalomban lévő talajbaktérium készítmények általában olyan törzseket is tartalmaznak, amelyek nem képesek endospórát képezni. Ezért az ilyen készítmények felhasználása nagyobb körültekintést igényel. Ennek megoldására endospórát képző, rendkívül ellenálló törzseket tartalmazó Supary készítménnyel vonják be a martonvásári vetőmagok felületét. Ezek a törzsek túlélik a szárazságot, ellenállnak a magas hőmérsékletnek a szélsőséges pH-nak, táplálékként tekintenek a szármaradványokra, képesek lebontani a kitint és visszaszorítják a növénypatogéneket.

A talajbaktérium vetőmagon történő alkalmazásának különlegessége tehát abban áll, hogy felvitt anyagban található spórák sokkal ellenállóbbak a hőnek, szárazságnak, mint a vegetatív sejtek, ezért a termék felhasználása aszályos időszakban kifejezetten ajánlott. Amint megfelelő mennyiségű csapadék érkezik kicsíráznak és szaporodnak. Amennyiben a kijuttatást, vetést követően a környezeti tényezők (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg) nem megfelelőek, a spórásodott mikróbák nem sérülnek, és mindaddig ebben az állapotban maradnak, amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat.

(A cikkben szereplő képek a Marton Genetics tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03