Akkora az áremelkedés, hogy nem érdemes várni a pályázatokra

Akkora az áremelkedés, hogy nem érdemes várni a pályázatokra (x)

agrarszektor.hu
Sok más szektor mellett az építőipar háza tájáról is elképesztő mértékű drágulásról, szűkös kapacitásokról, logisztikai nehézségekről és napról napra változó körülményekről hallani. Joggal merül fel a kérdés: mit tegyenek azok az agrárcégek, amelyek a közeljövőben terménytároló vagy más létesítmény építését tervezik? Megkérdeztük a 20 év alatt több mint 300 mezőgazdasági csarnok komplex kivitelezését megvalósító DAV Mérnöki Kft. ügyvezetőjét, Ajkay Tibort, mit lát a cége most a piacon, és mit tanácsol a beruházást fontolgató gazdáknak.


Két évtizede alapította a vállalatot, szóval látott már egy s mást ebben a világban. A mostani építőipari helyzetet mennyire lehet rendkívülinek nevezni?
Nyugodtan mondhatom, ilyen mértékű és gyorsaságú változások, valamint ekkora kiszámíthatatlanság nagyon régen jellemezték a piacot. Néhány héttel ezelőtt is ezt válaszoltam volna, aztán, mint tudjuk, kitört a háború és az acél ára például két hét alatt megduplázódott. Még nem tudjuk, hova fut ki ez az egész, de az biztos, hogy a kieső ukrán importnak és az oroszokra kivetett szankcióknak súlyos következményei lesznek a harctértől nyugatra is.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Kép forrása: DAV Mérnöki Kft.

Akkor, ha jól értem, aki építés előtt áll, a legjobb most kivárni, hogyan alakul a helyzet?
Éppen ellenkezőleg! Már a háború előtt is évente nagyjából 30%-ot emelkedtek az építőipari alapanyagok árai, nem beszélve az üzemanyag- és az energiaköltségekről. Ez a folyamat most várhatóan gyorsulni fog, hiszen a kieső készletek miatt az elérhető alapanyagok árai még inkább emelkednek majd. Ebben a helyzetben a mondás, mely szerint "az idő pénz", fokozottan igaz: egy projekt néhány éves elhalasztása most nem kizárt, hogy a költségek kétszereződéséhez vezet majd.

És mi van azokkal, akik új agrárpályázatok megnyitására várnak a beruházásukhoz?
Én nekik is azt javaslom, számolják ki, hogy biztosan megéri-e halogatni az építést egy esetleges jövőbeli pályázat miatt. Egy tipikusnak mondható 40-50%-os vissza nem térítendő támogatást most könnyen lehet, hogy egyetlen esztendő alatt "felfalnak" az áremelkedések. Akkor pedig már jobb, ha minél előbb meglépi a szükséges infrastrukturális fejlesztést az ember - főleg, ha megvan rá a saját forrása vagy akár tud kedvező hitelt felvenni. Félre ne értsenek, semmi bajom a pályázatokkal, sőt, mi magunk is 40 ilyen beruházást készítettünk elő csak a tavalyi évben. Nagyszerűnek tartom, hogy idehaza nemzetközi viszonylatban is kimagaslóan támogatott az agrárium - csak épp vannak olyan helyzetek, és a mostani is ilyen, amikor minden arra mutat, hogy nem éri meg várni rájuk.

A már említett folyamatos és drasztikus drágulás mellett milyen tényezők mutatnak még ebbe az irányba?
Nem mehetünk el amellett, hogy rövidesen választások lesznek Magyarországon, ami mindig hordoz bizonytalanságot. Még ha minden marad úgy, ahogy van, akkor is számítani kell némi köztes időszakra, amíg újrakezdődik a munka és kialakul, milyen irányt vesznek az agrártámogatások. Azon kívül, egy pályázat mindig nagy elköteleződéssel jár, ráadásul sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy azt fejlesztik, "amire van támogatás", ahelyett, hogy a valós igényeik szerinti projektet hoznák tető alá. Mi éppen abban vagyunk a legjobbak, hogy a széles technológiai repertoárunkból a kívánt funkciók és a megbízó lehetőségei alapján kiválasztjuk a legcélravezetőbb megoldást és teljeskörűen meg is valósítjuk azt. Ezt pedig egy számtalan ponton kötött pályázat esetén kétségtelenül nehézkesebb megcsinálni.

Kép forrása: DAV Mérnöki Kft.

Tegyük fel, hogy az eddigieket mérlegelve valaki tényleg a tettek mezejére lépne, és megbízna egy céget új épületek felhúzásával. Bízhat abban, hogy a projekt eredményesen végig is fut látva ezt a rengeteg bizonytalanságot?
Tény, hogy látunk ez idő tájt jó pár olyan kivitelezőt a piacon, amely nem tudja kezelni a sok irányból egyszerre érkező kihívásokat. Mi mindig azt mondjuk a beruházás előtt álló cégeknek, függetlenül attól, hogy minket választanak vagy sem, hogy az alábbiakra különösen ügyeljenek a partnerük kiválasztásánál. Először is, nyújtson komplex szolgáltatást a tervezéstől a kulcsrakész átadásig, ezzel is csökkentve az "egymásra mutogatás" esélyét. A külső körülményeknek való kitettség mérséklése miatt szintén fontos, hogy rendelkezzen saját kapacitásokkal, legyen szó szakembergárdáról vagy a technológiai háttérről. Emellett az is előnyös, ha az adott cégnek van nagyszámú, ellenőrizhető referenciája, és összességében egységes, rendezett benyomást kell. Végezetül, sose felejtsük el: a legolcsóbb ajánlat ritkán lesz a végére is a legolcsóbb, egy menet közbeni kivitelezőváltásnál pedig nincs drágább.

Mindent egybevetve tehát alaposan fel van adva a lecke a beruházást fontolgató mezőgazdasági szereplőknek. Lehet-e bármi pozitívumot találni a mostani helyzetben?
Talán azt, hogy minden krízisidőszak magában hordozza annak a lehetőségét is, hogy a legjobban reagálók olyan versenyelőnyre tegyenek szert, ami "normál" körülmények közt elképzelhetetlen. Egy esedékessé vált infrastrukturális beruházás, például a tárolókapacitás fokozása, mindig fontos, de adott esetben a különbséget is jelentheti majd aközött, hogy valaki át tud vészelni egy nehéz periódust vagy sem. Egy biztos: aki úgy dönt, hogy időben lép, annak állunk a rendelkezésére. Mi még szerencsésebbek is vagyunk, mert a termelésünk nagy részét adó HungaroSpan technológia az egyszerűsége, az alacsonyabb acéltartalma és a rendkívül gyors kivitelezési ideje miatt a hagyományos épületekhez képest kevésbé "érzékeny" a hektikus piaci mozgásokra. Ezen kívül a számtalanszor bizonyított szakértelmünk és a stabil hátterünk is garancia arra, hogy ránk most is biztosan lehet számítani!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
A sebesség minden, csak nem állandó (x)
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 30. 16:02