Egyre több magyar fiatal választja ezt a képzést: ezért ilyen népszerű

MTI
A világszintű kihívások ma mind azt igazolják, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar jelentősége óriási, ezért jó döntés az agráriumot választani életpályának - mondta az agrárminiszter csütörtökön Budapesten, az országos szakiskolai tanévnyitón.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Nagy István szerint gondterhelt időszakban kezdődik a 2022-2023-as tanév, de a magyar agrárium minden nehézséget képes megoldani. Úgy vélte, összefogásra most különösen nagy szükség van, hiszen a mezőgazdaságot hatványozottan érinti az éghajlatváltozás, a munkaerőhiány, az energia- és nyersanyagdrágulás. A kihívások sosem fogynak el, a mostaniak mellett bizonyára lesznek újabbak is, ezért az agrárképzést választó diákoknak mind az iskolában, mind az életben lesz bőven tanulnivalójuk - mondta a miniszter.       

A tárcavezető üdvözölte, hogy a tárca fenntartásában álló intézmények évek óta egyre több beiratkozót fogadnak, az idén 4638-at, 5%-kal többet az előző tanévhez képest. Úgy vélte, hogy ez az agrárszakképzés emelkedő presztízsének köszönhető, és igazolja az Agrárminisztérium (AM) eddigi erőfeszítésit. Az agrárszakképző intézmények hálózata 2013-tól jött létre, a 2019-ben megjelent agrárszakképzési stratégia pedig célként fogalmazta meg az oktatás tartalmi megújítását, az iskolák felszereltségének javítását - jelezte.

A megkezdett munkát a tárcavezető szerint a versenyképes gyakorlati ismeretek elmélyítésével kell folytatni, amit szerinte a duális képzés, a szakképzési centrumok és az agrárvállalkozások együttműködésében megvalósuló Ágazati Képzőközpontok biztosíthatnak. A miniszter kiemelte az Erdészeti Ágazati Tudásközpont létrehozását is, amely az első ilyen intézményként valósulhatott meg. Az erdők stratégiai helyet foglalnak el az agráriumban, ezért a tárca kiemelt figyelmet fordít rájuk - fogalmazott Nagy István, aki az új tanévre a tanároknak jó munkát kívánt, a diákoknak pedig eredményes tanulást. Köszönet jár a döntésükért, és bízhatnak benne, hogy olyanoktól tanulhatnak, akik maguk is sokat tesznek az ország jövőjéért - mondta az agrárminiszter.     

Molnár Zoltán, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója szerint az agrárszakképzés szerepe jelentősebb, mint bármikor, Magyarország számára stratégiai jelentőségű. Az élelmiszer-előállítás felértékelődésével egyre több felkészült szakember is kell, és olyan iskolákra van szükség, ahonnan érdeklődő, elkötelezett, kreatív, környezettudatos tanulók kerülnek ki - mondta. Hajnal Sándor, a Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy az agrárszakképzés Kőbányán 120 éves múltra tekint vissza, az oktatás magas színvonalát elismerések és eredmények sokasága igazolja. Tanulók nélkül ugyanakkor az iskola nem ér semmit, a jövő csak tőlük függ - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?