Itt a figyelmeztetés: fontos határidő közeleg, sokat bukhat, aki ezt nem intézi el

Itt a figyelmeztetés: fontos határidő közeleg, sokat bukhat, aki ezt nem intézi el

agrarszektor.hu
Magyar Közlöny 151. számában megjelent „A tömegtakarmány szállítási költségei után igénybe vehető támogatás részletes feltételeiről szóló 28/2022. (IX. 17.) AM rendelet”, melynek célja az állattartók tömegtakarmány (széna, szalma, szenázs, szilázs) szállítási költségeinek részbeni kompenzálása egyszeri, vissza nem térítendő támogatás keretében. A támogatást a takarmányszállításához szükséges kilométer alapján számolják el, a támogatás mértéke legfeljebb 300 Ft/kilométer, egy állattartó legfeljebb 3000 kilométerre eső tömegtakarmány szállítási költség elszámolására jogosult.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már csak néhány napig lehet benyújtani a szükséges dokumentumokat, a tömegtakarmány szállítási költségei után igénybe vehető támogatás igénylését illetően - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A támogatás igénybevételére azon juh- és szarvasmarhatartók jogosultak, akik 2022. évben a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet alapján állatalapú támogatási kérelmet nyújtottak be, és a támogatási kérelmüket nem vonták vissza, illetve azon kecsketartók, akik az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet szerint benyújtott kérelmük alapján 2021. évben anyakecske tartás csekély összegű támogatásban részesültek. Támogatási kérelmet nyújthatnak be továbbá azok a lótartók is, akik a VP keretén belül „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” intézkedés keretében 2022. január 3. és 31. között támogatási kérelmet nyújtottak be.

Fontos, hogy az állattartónak 2022. szeptember 26-ig, hétfőig kell továbbítania a NAK részére a tömegtakarmány szállítását igazoló saját vagy az állattartó nevére kiállított fuvardokumentumokat vagy azok másolati példányát, melyekből megállapíthatónak kell lennie:

  • a fuvardokumentum azonosítószámának,
  • a fuvardokumentumot kiállító azonosító adatainak, és a fuvardokumentum kiállításának dátumának, amennyiben a fuvardokumentum alapján számla alapján került kiállításra, abban az esetben a számla számának,
  • a szállított tömegtakarmány megnevezésének és mennyiségének,
  • az állattartó nevének és címének,
  • az átvevő aláírásának, és
  • a szállított tömegtakarmány állattartó részére történő szállításához szükséges távolságnak kilométerben megadva.

A Magyar Államkincstár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján dönt a hozzá beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről. Tekintettel arra, hogy a támogatás válságtámogatásként került meghirdetésre így lehetővé válik, hogy az érintett állattartók az úgynevezett mezőgazdasági csekély összegű támogatástól - melynek támogatási keretösszege 25 ezer euró/3 év - elkülönülő, 62 ezer eurós összeghatárig részesülhessenek a takarmányszállítási támogatásból. Az állattartó a támogatásra csak és kizárólag abban az esetben jogosultak, ha annak összege legalább 10 ezer forint. Amennyiben a NAK által igazolt kilométer alapján számított támogatás összege nem éri el a 10 forintot, a Kincstár a támogatási kérelmet elutasítja!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32