Megszólalt Nagy István: rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak

Megszólalt Nagy István: rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak

agrarszektor.hu
Az agrárminiszterek többsége a mezőgazdasági tartalék aktiválását kérte a magas energiaárak mezőgazdasági ágazatokra gyakorolt negatív hatásai miatt. A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot - mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 12-i ülésén az uniós agrárminiszterek többsége kérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten összesen 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot. Az ülésen a Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják már ellensúlyozni.

A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várható el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet. Ezért a lehető leghamarabb, további rendkívüli uniós támogatásra van szükség annak érdekében, hogy a gazdálkodók továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot - hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető bízik benne, hogy a mai vita után az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására annak érdekében, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Nagy István hozzátette, a kialakult válsághelyzet legolcsóbb és leghatékonyabb kezelése azonban mégiscsak az azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?