Lehullt a lepel a magyar mezőgazdaságról: elképesztő számok láttak napvilágot

MTI
Agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 516,7 milliárd forintot fizettek ki tavaly szeptember 30-ig; a folyósított támogatási összeg 64,8 százaléka, 334,9 milliárd forint európai uniós forrásból, 35,2 százaléka, 181,8 milliárd forint nemzeti költségvetésből származott - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénzügyi hírlevelében. Az AKI honlapján elérhető hírlevél szerint a támogatások között 53,5 százalékkal a Vidékfejlesztési program kifizetései domináltak, melyek meghaladták a 276 milliárd forintot.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A szántóföldi növénytermesztés részesedése a támogatásokon belül meghatározó volt 2022 első kilenc hónapjában, a források több mint negyedét kapta ez az ágazat; az állattenyésztők a támogatások 24,2 százalékát, a kertészek 6,1 százalékát használták fel. A nemzeti agrárkárenyhítési rendszer keretében (I. pillér) a 2021. évi időjárás okozta károk kompenzálására 11,2 milliárd forint összegű kárenyhítést folyósítottak 2022-ben a jogosult termelők számára - írták. Arra is kitértek, hogy a mezőgazdaság hitelállománya 14,6 százalékkal 1025,5 milliárd forintra emelkedett szeptember végére az előző év azonos időszakához képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezen belül a kedvezményes hitelek aránya 66,6 százalékot, a piaci hitelek részesedése pedig 33,4 százalékot tett ki a hónap utolsó napján. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya 4,7 százalékkal 408,9 milliárd forintra bővült, a mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 22,3 százalékkal 616,7 milliárd forintra emelkedett. Az élelmiszeripar hitelállománya a mezőgazdaságinál nagyobb ütemben, 19,3 százalékkal 734,5 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedév végére - közölte az AKI legfrissebb, negyedévente megjelenő pénzügyi hírlevelében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?