2023. március 25. szombat Irén, Írisz

Fontos megállapodás született: ez a magyar agrároktatásra is nagy hatással lehet

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást írt alá a győri Széchenyi István Egyetem és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum. A cél, hogy a centrumhoz tartozó Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei középiskolák tanulói első kézből kaphassanak információkat a győri és mosonmagyaróvári továbbtanulási lehetőségekről, a naprakész tudást, értékes diplomát nyújtó képzésekről.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Széchenyi István Egyetem 11 tudományterületen kínál értékes tudást a hallgatóknak. Az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fókuszában a hagyományos agrárterületeken túl a fenntarthatóság, a korszerű élelmiszertechnológiák, a vidékfejlesztés és a precíziós gazdálkodás állnak. Az intézmény erős technológiai gyökerei is hozzájárulnak ezen területek innovatív fejlesztéséhez. Annak érdekében, hogy a fiatalok a lehető legszélesebb körben megismerhessék piacképes diplomát adó képzéseket, az egyetem folyamatosan szélesíti együttműködéseit. Ezt célozza az a megállapodás is, amelyet az Alföldi Agrárszakképzési Centrum részéről dr. Horváth József főigazgató és Vári László kancellár, az egyetem részéről pedig dr. Kovács Zsolt kancellár látott el kézjegyével - írja az SZTE közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek értelmében a centrumhoz tartozó középiskolák diákjai megismerhetik az egyetem által kínált lehetőségeket, tájékoztatást kapnak a győri és mosonmagyaróvári karokon folyó színvonalas képzésekről. Az ünnepélyes aláíráson dr. Szalka Éva, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja kifejezte reményét, hogy a szorosabbra fűzött kapcsolat eredményeként még több hallgató érkezik a Széchenyi-egyetemre az ország alföldi térségeiből. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény a vonzó képzéseken túl kollégiumi elhelyezést, sokszínű hallgatói és sportéletet nyújt, amit a Győr és Mosonmagyaróvár által biztosított kulturális és egyéb lehetőségek egészítenek ki. Hozzátette: az egyetem többféle támogatással segíti, hogy a fiatalok a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni. Újdonság, hogy a Magyarország kedvezményezettnek minősülő - azaz átlagosnál kevésbé fejlett - járásainak valamelyikéből érkező tehetséges elsőéves hallgatók Gólya ösztöndíjra pályázhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dékán beszélt arról is, hogy a Széchenyin tanulók igazi nemzetközi környezetben fejlődhetnek, köszönhetően a mintegy 40 angol nyelven is elérhető képzésnek és a csaknem 800 nemzetközi hallgatónak. Dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja kifejtette: a mosonmagyaróvári kar előnye nemcsak az, hogy összetartó közösség alkotja, hanem az is, hogy az intézmény más karaival, szervezeti egységeivel együttműködve egyre inkább a korszerű technológiák állnak tevékenysége fókuszában. A képzések során így mind nagyobb hangsúlyt helyeznek az agrárdigitalizációra, köztük az olyan aktuális területekre, mint a dróntechnológiák vagy az 5G. A kancellár megjegyezte: a gyakorlatorientált oktatást a folyamatosan fejlesztett, hamarosan úgynevezett „smart farmmá” váló tangazdaság és kiváló mintagazdazdaság-hálózat segíti. Dr. Kovács Zsolt megjegyezte, hogy a mosonmagyaróvári kar központját, a várat teljesen felújították az elmúlt néhány évben.

Dr. Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója - aki habilitált doktori címét éppen a Széchenyi István Egyetemen szerezte - elmondta: intézményük Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében összesen tíz agrárszakképző középiskolát működtet. Ezek képzési portfóliója lefedi az agrárium és az élelmiszergazdaság valamennyi területét a növénytermesztéstől, az állattenyésztéstől a kertészeten és a gépészeten át egészen az erdőgazdálkodásig és az élelmiszer-feldolgozásig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A továbbtanulás népszerűsítése alapvető feladatunk. Örömmel kínáljuk a Széchenyi István Egyetem képzéseit tanulóink számára, és kapuink mindig nyitva állnak az egyetem előtt. Arra is nyitottak vagyunk, hogy tehetséges technikusi képzésben tanuló fiataljainkkal közös kutatási, innovációs tevékenységben vegyünk részt

- hangsúlyozta dr. Horváth József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?