Fontos megállapodás született: nagy változások jöhetnek a magyar agrároktatásban

Fontos megállapodás született: nagy változások jöhetnek a magyar agrároktatásban

agrarszektor.hu
A jövő szempontjából kulcsszó a fenntarthatóság, amely a győri Széchenyi István Egyetem számos képzésének és kutatásának fókuszában áll. A korszerű agrárgazdálkodás szintén kiemelt terület az intézményben, ahol a felkészült szakember-utánpótlásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek érdekében írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a Széchenyi István Egyetem és a Déli Agrárszakképzési Centrum - derült ki az egyetem közleményéből.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Széchenyi István Egyetem 11 tudományterületen kínál értékes tudást a hallgatóknak. A különböző tudományágak együttműködése pedig lehetőséget nyújt arra is, hogy közösen adjanak választ korunk legaktuálisabb problémáira. Az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fókuszában is jelenünk és jövőnk kihívásaira választ kereső, naprakész tudást igénylő területek - köztük a fenntarthatóság, a korszerű élelmiszer-technológiák, a vidékfejlesztés és a precíziós gazdálkodás - állnak. Az intézmény erős műszaki gyökerei szintén hozzájárulnak az agrárterületek innovatív fejlesztéséhez.

Annak érdekében, hogy a fiatalok a lehető legszélesebb körben megismerhessék a Széchenyi István Egyetem által kínált, piacképes diplomát adó képzéseit, tovább szélesíti együttműködéseit. A Déli Agrárszakképzési Centrum részéről Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató és Bálint Zoltán kancellár, az egyetem részéről pedig dr. Kovács Zsolt kancellár látta el kézjegyével azt a szándéknyilatkozatot, amely szorosabbra fűzi a két fél kapcsolatát. Az együttműködés célja, hogy az agrárszakképzési centrumhoz tartozó iskolák diákjai megismerhessék az egyetem által kínált lehetőségeket. Ennek érdekében a centrumhoz tartozó középiskolákban közösen népszerűsítik a fiataloknak kínált szakokat.

Dr. Szalka Éva az együttműködés jelentőségét méltatva elmondta, fontos, hogy a középiskolások kellő ismerettel rendelkezzenek arról, hogy milyen képzéseket kínálunk a számukra. Mint fogalmazott, Győr és Mosonmagyaróvár ideális helyszíne az egyetemista életnek, hiszen számos lehetőséggel várják leendő hallgatóikat.

A modern agráriumban a digitalizáció az egyik legfontosabb terület, és a Széchenyi-egyetemen egyszerre van jelen az ezzel kapcsolatos tudások összessége. Az informatikai és gépészmérnök-ismeretek mellett e tekintetben a jogi kérdések is előtérbe kerülnek, amit az intézmény jogi kara által kínált szakmai kompetenciák is támogatnak

- mondta Dr. Szalka Éva.

A dékán hozzátette, a mosonmagyaróvári karon tanulók gyakorlatorientált képzését közel hetven mintagazdaság és számos vállalati partner segíti. Kifejtette, a Széchenyi-egyetemen a fiatalokat lüktető diákélet, magyar és angol nyelvű képzések, színes programlehetőségek várják. A kulturális és sportkínálat szintén kiemelkedő, s az intézmény különböző ösztöndíjjakkal is segíti hallgatóit. Kiemelte a duális képzést, amely lehetővé teszi, hogy a leendő gazdászok tanulmányaik mellett jövőbeli munkahelyüket is megtalálják.

Simonné Szerdai Zsuzsanna bemutatta a szekszárdi székhelyű Déli Agrárszakképzési Centrumot. Az intézmény Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megyében van jelen, 12 iskolával működik, de agrárvizsgaközponttal is rendelkezik.

Az elsők között alapítottuk meg az ágazati képzőközpontunkat, amely a duális képzést segíti tizenkét gazdálkodó partnerrel együttműködésben. Összesen 3300 tanulóval rendelkezünk nappali képzésen, s a felnőtt szakmai képzés is egyre nagyobb teret hódít nálunk is. A célunk, hogy olyan, magas színvonalú oktatást valósítsunk meg, amely felkészült hallgatókat ad a felsőoktatásnak

- hangsúlyozta Simonné Szerdai Zsuzsanna.

A főigazgató aláhúzta, az elmúlt két év globális nehézségei bizonyították, hogy mekkora szükség van a korszerű agráriumra. Így az ezzel kapcsolatos képzések értéke is felértékelődött, a két intézmény közti együttműködés jelentősége ezért is kiemelkedő.

(Címlapkép: Széchenyi István Egyetem)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?