Döntött az MNB: visszavonták a Magyar Gazdák egyesület engedélyét

Döntött az MNB: visszavonták a Magyar Gazdák egyesület engedélyét

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét. Az intézmény ugyanis nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka. A működése során növénybiztosítással, így aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület - minimális számú vitatott esetet kivéve - kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései már nincsenek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett határozatában visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete (Magyar Gazdák egyesület) tevékenységi engedélyét. Az egyesület így újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg. A jegybank arra is kötelezte az egyesületet, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még meglévő károsultakkal megállapodásokkal le nem zárt kárügyeinek állásáról, s az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik.

Mint emlékezetes, az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot az alapvetően növénybiztosítással - ezen belül aszálykárokra való kockázatvállalással is - foglalkozó biztosító egyesületnél, annak testületi működését, irányítási, felvigyázási funkcióit, pénzügyi és működési kockázatait, tartalékolási helyzetét áttekintve. Értékelte a biztosító kárrendezési gyakorlatát, így azt is, hogy miképpen felelt meg a 2022 nyári aszályveszélyhelyzet nyomán kihirdetett kormányrendelet előírásainak.

Az MNB tavaly októberben - a folyamatban lévő vizsgálat által előzetesen megállapított biztosítási szükséghelyzetre tekintettel - a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t felügyeleti biztosként rendelte ki az intézményhez. A felügyeleti biztos - minimális számú jogi, ügyvédi útra terelt esetet kivéve - gondoskodott a Magyar Gazdák egyesület kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. Az egyesület így jelenleg már nem rendelkezik hatályban lévő biztosítási szerződéssel. A biztos maximum 4 hónapos mandátumának lejártával befejezte tevékenységét az egyesületnél.

A jegybanki vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy az egyesület nem rendelkezik a biztosítási tevékenység folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével. Az MNB értékelése és az intézménytől érkező jelzés szerint emellett jelenleg nincs reális lehetőség arra sem, hogy az egyesület tőkepótlással helyreállítsa a jogszabály által előírt tőkeszintjét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03