Döntött az MNB: visszavonták a Magyar Gazdák egyesület engedélyét

Döntött az MNB: visszavonták a Magyar Gazdák egyesület engedélyét

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét. Az intézmény ugyanis nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka. A működése során növénybiztosítással, így aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület - minimális számú vitatott esetet kivéve - kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései már nincsenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett határozatában visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete (Magyar Gazdák egyesület) tevékenységi engedélyét. Az egyesület így újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg. A jegybank arra is kötelezte az egyesületet, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még meglévő károsultakkal megállapodásokkal le nem zárt kárügyeinek állásáról, s az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik.

Mint emlékezetes, az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot az alapvetően növénybiztosítással - ezen belül aszálykárokra való kockázatvállalással is - foglalkozó biztosító egyesületnél, annak testületi működését, irányítási, felvigyázási funkcióit, pénzügyi és működési kockázatait, tartalékolási helyzetét áttekintve. Értékelte a biztosító kárrendezési gyakorlatát, így azt is, hogy miképpen felelt meg a 2022 nyári aszályveszélyhelyzet nyomán kihirdetett kormányrendelet előírásainak.

Az MNB tavaly októberben - a folyamatban lévő vizsgálat által előzetesen megállapított biztosítási szükséghelyzetre tekintettel - a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t felügyeleti biztosként rendelte ki az intézményhez. A felügyeleti biztos - minimális számú jogi, ügyvédi útra terelt esetet kivéve - gondoskodott a Magyar Gazdák egyesület kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. Az egyesület így jelenleg már nem rendelkezik hatályban lévő biztosítási szerződéssel. A biztos maximum 4 hónapos mandátumának lejártával befejezte tevékenységét az egyesületnél.

A jegybanki vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy az egyesület nem rendelkezik a biztosítási tevékenység folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével. Az MNB értékelése és az intézménytől érkező jelzés szerint emellett jelenleg nincs reális lehetőség arra sem, hogy az egyesület tőkepótlással helyreállítsa a jogszabály által előírt tőkeszintjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55