A koronavírus nem várt hatása: felpörögnek a beruházások a magyar agráriumban

A koronavírus nem várt hatása: felpörögnek a beruházások a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
A járvány miatti bizonytalanságok, a tavaszi aszály és a fagykárok, valamint a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés után nehéz éve van az agráriumnak. Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője szerint azonban mindez együttesen fejlesztési kényszerben tartja az ágazatot, és a beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások. A szakemberrel többek között arról beszélgettünk, hogy ugyan a korábbi években általános piaci nézet volt, hogy a mezőgazdaság a kevésbé kockázatos ágazatok közé sorolható finanszírozási szempontból, de vajon helytálló-e még ez a kijelentés idén, és kitértünk arra is, milyen eredményeket hoztak a járvány miatti hitelkönnyítések.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kemény évet hagy maga mögött a magyar gazdaság, nem kivétel ez alól az agrárium sem. Mit tapasztalt, mi volt a legnagyobb kihívás az agrárfinanszírozásban 2020-ban? 

A COVID-járvány miatt a gazdaság más területeihez hasonlóan az agrárgazdaságban is nőtt a bizonytalanság, elsősorban az átmeneti beszerzési és értékesítési problémák miatt. A járvány gazdasági hatásai mellett azonban több egyéb tényező még nagyobb szerepet játszott abban, hogy nehéz éve volt az agráriumnak.

Egy példával szemléltetve, ha egy rendkívül kedvezőtlen időjárású év negatív következményeit 100-nak vesszük, a pandémiás hatás az ágazatban nem fogja elérni az 50-et.

A növénytermesztésben a tavaszi aszály és az azt követő tetemes nyári esőzés miatt főleg a kalászosoknál gyengébb lett idén a termés. Ugyanakkor a tavaszi vetésű növényeknek, főleg a kukoricának jót tett a sok csapadék, ami a hozamokban is megmutatkozik. A gyümölcstermesztésben a fagykár rendkívüli volt, ami a gyümölcsárak drasztikus drágulását hozta. Az állattenyésztők számára pedig a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés okozott idén többletkiadást és árbevétel csökkenést. Mindezek együttesen fejlesztési kényszerben tartják az ágazatot. 

A korábbi években általános piaci nézet volt, hogy a mezőgazdaság a kevésbé kockázatos ágazatok közé sorolható finanszírozási szempontból. Mennyire változott ez meg az idei évben?

Az agrárium már 2008-ban, a pénzügyi-gazdasági világválság idején is bizonyította, hogy válságállóbb, mint a többi ágazat, és ez idén is így volt. Általánosságban elmondható, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez képest az ágazatban jóval kevesebb a csődesemény.

Az élelmiszer iránt a legsúlyosabb válságban sem esik vissza a kereslet, a folyamatos kereslet pedig stabil árbevételt és hitelezési szempontból megbízhatóságot jelent.
Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője

Ha már a hitelezést említi. Az agrárvállalkozások romló pénzügyi helyzetének tompítása érdekében több új agrárhitel-konstrukció is született, és módosultak a már futó finanszírozási programok feltételei is. Milyen finanszírozási lehetőségei vannak a szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak?

A pandémia negatív hatásainak enyhítésére az év első felében több gazdaságélénkítő program is megjelent; a jegybank által indított NHP Hajrá, vagy a megújult Széchenyi Kártya Program. Ezek a piaci konstrukcióknál is kedvezőbb hitellehetőséget teremtettek a vállalkozások számára. 

Ha a teljes vállalati ügyfélkört vizsgáljuk, a jegybanki NHP Hajrának volt a legnagyobb hatása, hiszen a program április 20-i indulása óta a hitelintézetek csaknem 14 ezer vállalkozással kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, amelyek összértéke meghaladta a 930 milliárd forintot. A mezőgazdasági társaságok - ágazatok szerinti bontásban a harmadikként - ebből több mint 100 milliárd forintot igényeltek. Emellett igen népszerűek a megújult Széchenyi Kártya Program konstrukciói is, amelyek közül az Agrár Széchenyi Kártya Plusz igényléseinek száma emelkedik ki, kamatmentes folyószámlahitelt biztosítva a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások számára.

Tapasztalataink szerint jelenleg leginkább a forgóeszköz-finanszírozási lehetőségek keresettek, de egyre többen érdeklődnek ismét a beruházási konstrukciók iránt.

Fontos kiemelni, hogy az Agrárminisztérium kamattámogatási programja is sikeres volt, például az eszközvásárlási kerete a várakozásnál is gyorsabban kimerült. A leghatékonyabb programok mindig azok, amelyeket a piac érthető feltételrendszer mellett gyorsan és egyszerűen tud igénybe venni, a bankszektor közvetítő szerepe mellett. 

Mondhatjuk, hogy idén speciális körülmények között kellett együttműködnie a pénzintézeteknek és az ügyfeleknek. Tapasztaltak idén - korábban nem jellemző - nehéz helyzeteket? Szükség volt esetleg a felek részéről nagyobb rugalmasságra?

Mindig azt tarjuk szem előtt, hogy egy bank akkor tud sikeres lenni, ha ügyfelei is sikeresek. Ahogy sok partnerünknek, nekünk is gyorsan kellett reagálnunk a járványhelyzetre. A hiteltörlesztési moratórium időt adott a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásoknak, a gazdaságélénkítő programok pedig új finanszírozási lehetőségeket teremtettek.

Az OTP Bank az elsők között tette elérhetővé új, támogatott hiteleit, amelyek segíthettek az átmeneti fizetési nehézségek áthidalásában. Az erre a célra legnépszerűbb folyószámlahitelek mellett támogatás-előfinanszírozásban, működési költségek fedezésében, vagy akár beruházásban, fejlesztésben is tudunk a piacinál kedvezőbb kamatozású megoldásokat kínálni. Továbbra is arra törekszünk, hogy minden partnerünk számára megtaláljuk a legmegfelelőbb pénzügyi megoldást. Itt nem pusztán a financiális háttérre gondolok, hanem a vállalkozások helyzetét, terveit és környezeti lehetőségeit közösen értékelve, átfogó megoldásokat nyújtunk a céljaik eléréséhez. 

Milyen eredményeket hoztak a járvány miatti hitelkönnyítések? Mit gondol, várhatók a jövőben további kedvezményes hitel- és finanszírozási programok?

A jelenlegi járványhelyzet miatti hitelkönnyítések az agrárszegmensben a hitelbírálatok rövidülését, a kedvezőbb kamatkörnyezetet és kedvezőbb finanszírozási feltételeket tettek lehetővé.

 Ezeket a programokat nemrég meg is hosszabbították a jövő év közepéig, ami érinti a beruházásokat is. Ki kell emelni a Vidékfejlesztési Program kertészeti és állattenyésztési pályázatait, melyek esetében a rendelkezésre álló keretek többszörösére nyújtottak be igényt. Ezek elbírálását követően a beruházások a jövő évben indulnak. Megvalósításukat beruházási és támogatás előfinanszírozási hitelekkel segítjük, építve a most futó programok kedvező kondícióira. 

A fejlesztések ösztönzése érdekében több pénzintézet is arra törekedett, hogy ebben az évben előrébb hozzák a támogatások előfinanszírozását. Az OTP Banknál mennyire volt cél és szempont a hitelezési folyamat felgyorsítása az agrárium szereplői számára? 

Mindenféleképpen két külön kérdésről van szó: a támogatások előfinanszírozása minden évben fontos kérdés . Az OTP Bank 2005 óta rendelkezik a Területalapú támogatások előfinanszírozása, a Zöldkártya hitel és a Mezőgazdasági közvetlen támogatások előfinanszírozása konstrukciókkal, amelyeket 2013-tól faktorálás formájában is tudunk biztosítani, akár két év támogatásainak előzetes finanszírozásával. Emellett ügyfeleinknek lehetőségük van a beruházási pályázatokhoz kapcsolódó támogatások előfinanszírozására is, ahol a forrás, a beruházás kezdetétől rendelkezésre áll. Idén azt tapasztaltuk, hogy azon ügyfelek is élnek ezzel a lehetőséggel, akik korábban nem használták ezt a megoldást. Fontos megemlíteni, hogy az NHP Hajrá program keretében lehetőség van ehhez államilag támogatott konstrukciók igénybevételére is. Azt nem tapasztaltuk, hogy időben előrébb hozták volna a támogatások előfinanszírozását, hiszen azok a tényleges költségek felmerülésével vannak szoros összefüggésben. 

A másik kérdés, a folyamatok felgyorsításával kapcsolatban azt lehet mondani, hogy ez folyamatos banki célkitűzés. Az NHP Hajrá program keretében a tíz napos feldolgozási határidőt kaptak a hitelintézetek, ám nálunk voltak olyan hitelkérelmi folyamatok, amelyeknél mindez 2-3 munkanapot vett csak igénybe. E téren az agár hitelek vonatkozásában nincs különbség, minden ágazatnak fontos a gyorsaság.

Október elejétől igényelhető az OTB Banknál az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukció. Mi az eddigi tapasztalat ezekkel a hiteltermékekkel kapcsolatban? Mennyire értik, és mennyire tudják a gyakorlatban használni az agrárvállalkozók?

Jól látható az érdeklődés, azonban a vállalati hitelpiacra mindig jellemző - főleg a beruházásoknál -, hogy egy-egy program indulását követően több hónap múlva érdemes az értékelést elkezdeni, mert addigra érnek be a tárgyalások. A kollégáink folyamatosan kínálják ezt a konstrukciót, így azt tapasztaljuk, hogy a már korábban benyújtott más konstrukciókban igényelt kölcsönök helyett is gyakran inkább az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Pluszt választják partnereink, a kedvező feltételei miatt. Ez is azt mutatja, hogy új hitel igen kedvező megoldást tud nyújtani a beruházások finanszírozására. Véleményem szerint a banki szolgáltatások kiajánlásánál ez a rugalmas, tanácsadói szemlélet roppant fontos, hogy milyen termék szolgálja legjobban az ügyfél igényeit.

 

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?