2020. február 28. péntek Elemér

Hírek - Agrárpénzek

A magyar biogazdálkodókra is számít az Európai Bizottság

Ösztönözné a biogazdálkodást az Európai Bizottság, így a vonatkozó uniós szabályozások lehetséges módosításainak lehetőségeit vizsgálja. A kérdésben valamennyi uniós polgár, így a magyarok javaslataira számítanak.
 
 

Az EB hazai képviseletének honlapján kifejtették, hogy az Unióban érvényben lévő szigorú szabályozás célja a fogyasztói bizalom növelése, ezáltal a biogazdaságok térnyerésének elősegítése. Jelenleg az EU területén megvásárolható élelmiszerek két százaléka rendelkezik ökológiai tanúsítványa és 200 ezer gazdaság folytat biogazdálkodást, melyek az összes termelőüzem mindössze 2 százalékát teszik ki. Az arány javítása érdekében a bizottság jelenleg azt tanulmányozza, miként lehetne javítani az uniós előírásokon a nagyobb kereslet elérése érdekében, ennek részeként pedig szeretnék kikérni az uniós polgárok véleményét is.

A cél, hogy az alapvető elvek megtartása, így például a génmanipulált termények kizárásának garantálása mellett egyszerűbb szabályozás szülessen. A kérdések közt szerepel, hogy a polgárok szerint mennyiben segíti a címkézés rendszere az ökotermékek népszerűsítését, szükség van-e 2004-es cselekvési terv aktualizálására és a csalások kiszűrését megcélzó ellenőrzések szigorítására, valamint hogyan orvosolhatók a hatályos behozatali szabályok hiányosságai.

A bizottság a beérkezett válaszok figyelembevételével dönt majd a szükséges lépésekről, módosítási javaslatait az év végén terjeszti majd elő. A jelenlegi szabályozás szerint élelmiszer csak akkor forgalmazható biotermékként, ha annak mezőgazdasági összetevői legalább 95 százalékban biogazdálkodásból származnak. Az ökológiai termelés feltétele a szintetikus vegyszerek, így a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és gyógyászati készítmények használatának teljes mellőzése, vagy drasztikus csökkentése. Az online konzultáció április 10-ig tart, a kérdőív itt érhető el.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu