2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Agrárpénzek

A növényi olajok drágulhatnak leginkább

A növényi olajok vezethetik jövőre az élelmiszerek drágulását, miután az élelmiszeripari cégek a bioüzemanyag gyártókkal versenyeznek a termékért – állítja az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az olajos magvak, növényi olajok és a hústermékek ára is emelkedni volt a 2010-11-es évben, ugyanis a kereslet emelkedésével a kínálat nem tud lépést tartani. Idén ráadásul repcéből és napraforgóból is gyenge volt a termés, főként az európai időjárásnak köszönhetően.

Miközben tehát historikusan is alacsony éves termelésnövekedés várható, a kereslet 4,7 százalékkal is nőhet, főként a fejlődő országok egyre emelkedő igénye miatt, amit a bioüzemanyag ágazat kereslete csak tovább tetéz.

Brazíliában várhatóan 15 százalékkal ugrik meg a növényi olaj fogyasztás, melyből 40 százalékot a bioüzemanyag ágazat emészt fel. Argentínában még ennél is nagyobb keresletbővülésre lehet számítani – közel 40 százalékosra – amelyen belül az üzemanyag előállításra használt arány is nagyobb, hozzávetőleg 60 százalékos.

A FAO szerint a növényi olajok üzemanyagként történő hasznosítása komoly akadályokat gördíthet a hagyományos, elsősorban élelmszeripari hasznosítás elé.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu