2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Agrárpénzek

A növényi olajok drágulhatnak leginkább

A növényi olajok vezethetik jövőre az élelmiszerek drágulását, miután az élelmiszeripari cégek a bioüzemanyag gyártókkal versenyeznek a termékért – állítja az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
 
 

Az olajos magvak, növényi olajok és a hústermékek ára is emelkedni volt a 2010-11-es évben, ugyanis a kereslet emelkedésével a kínálat nem tud lépést tartani. Idén ráadásul repcéből és napraforgóból is gyenge volt a termés, főként az európai időjárásnak köszönhetően.

Miközben tehát historikusan is alacsony éves termelésnövekedés várható, a kereslet 4,7 százalékkal is nőhet, főként a fejlődő országok egyre emelkedő igénye miatt, amit a bioüzemanyag ágazat kereslete csak tovább tetéz.

Brazíliában várhatóan 15 százalékkal ugrik meg a növényi olaj fogyasztás, melyből 40 százalékot a bioüzemanyag ágazat emészt fel. Argentínában még ennél is nagyobb keresletbővülésre lehet számítani – közel 40 százalékosra – amelyen belül az üzemanyag előállításra használt arány is nagyobb, hozzávetőleg 60 százalékos.

A FAO szerint a növényi olajok üzemanyagként történő hasznosítása komoly akadályokat gördíthet a hagyományos, elsősorban élelmszeripari hasznosítás elé.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben