A vadriasztás hatékony módszerei - De mennyibe kerülnek?

Agrárszektor
Nagy a verseny a vadriasztók piacán is, a megoldások tárháza szinte végtelen. Mechanikai, fizikai és biológiai eszközök sorakoznak változó árfekvésben és hatékonysággal. Nehéz közülük választani. A legdrágább megoldást, a kerítést most nem tárgyaljuk, a többi módszerhez nyújtunk kalauzt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Vadalarm duplahangszórós, 18-30 kHz frekvencián működő, lítium akkumulátoros vadriasztóját napelemek látják el energiával. Az akksi képes akár két hét borús, ködös időjárás esetén is működtetni a hangszórókat, így feltehetően a fotocellák időszakos hó- és jégborítása sem akadályozza a riasztást. A 0,8 kg-os dobozkát a vadak belépési nyomvonalába kell felhelyezni, innen mindkét irányban 120 fokos szögben nagyjából 100-120 méteres távolságban sugározza az emberi fül számára hallhatatlan zajt, azaz összesen egy 200-240 méteres szakasz levédésére képes. A frekvenciát a riasztandó állatfajhoz lehet igazítani. A risztás sűrűsége éjjel jóval gyakoribb, azonkívül random időpontokban kapcsol be, így nehezen megszokható a vad számára. A cég kéthetes pénzvisszafizetési és két év teljes körű garanciát is ad a készülékhez, azonkívül lopás elleni biztosítást is kínál. A kéthangszórós változat darabja bruttó 50 ezer forint (több darab rendelésekor kedvezményt adnak), az egyhangszórós Vadlarm Pro pedig 30 ezer forintot kóstál.

Az előző termékkel veszi fel az árversenyt a Doxmand ultrahangos készülék. A Vadalarmhoz minden paraméterében hasonló, egyhangszórós riasztóegységet (litium akkumulátor, polikristályos napelem, azonos hatótávolság, azonos frekvenciatartomány és riasztási gyakoriság stb.) a forgalmazó olcsóbban és hosszabb pénzvisszafizetési garanciával kínálja: 30 napos garanciát nyújt, és 25 ezer forintot kér érte. A duplahangszórós változatot 38 ezer forintért kínálja. Több darab rendelése esetén ugyanúgy kedvezményt ad, mint versenytársa, de a lopás elleni "biztosítást" még nem találta ki. Van viszont egy "mega" teljesítményű készülékük is, amelyik 150 méteres hatótávolsággal bír, bár csak egyetlen irányban sugároz. Ennek ára 47 ezer forint. A cég honlapján érdekes videók szemléltetik az ultrahangok vadakra gyakorolt hatását.

Rosszabb megoldás a 22 ezer forintért kínált, 12 voltos akkumulátorral (amely nincs benne az árban!) működtetett, Rojaker által forgalmazott vadriasztó készülék. Hatótávolsága ugyan megegyezik az előző megoldáséval, de a könnyen ellopható energiaforrás és az emberi fül számára is bántó zaj előnytelenné teszi ezt az egyébként sem olcsó ajánlatot. A készülék csak éjjel kapcsol be, a megszólalás gyakoriságát változtatni képes. Extra nagyteljesítményű változata 40 Wattos hangszóróval rendelkezik, és 24 ezer forintba kerül.

Érdekes megoldás az a mozgásérzékelős vadriasztó, amelyiket egy rádióadás frekvenciájára kell beállítani, és ezekkel az emberi zajokkal, valamint  egy erős fényű ledlámpa felvillantásával riasztja meg a hatósugarába belépő élőlényeket. A Defenders nevű készülék pont úgy néz ki, mint egy régi zseblámpa. Gyenge pontja  a kis hatósugár és a három darab 1,5 Voltos elem gyors lemerülése - noha ezek csak a mozgás érzékelésekor, a hang és a fény kibocsátásakor fogyasztanak energiát. A szenzor érzékenysége beállítható, de hatósugara kicsi (nagyjából 10 méter), ezért inkább házikertekbe javasolható, a támadásnak leginkább kitett kerítésszakaszra kihelyezve. Ára bő 18 ezer forint (bruttó).

 

A szagos vadriasztók jóval olcsóbb megoldásnak tűnnek,  de rendszeres utántöltést igényelnek. Az emberi izzadságot utánzó, jellemzően vajsavas biológiai készítmények 3-4 héten át tartják távol a vadakat. Mivel a szagmolekulák kisebb távolságra jutnak el, mint a hang- vagy a fényhullámok, ezért a szagforrások elhelyezését is sokkal sűrűbbre kell terveznünk. A Kornitol Rot nevű szert szivacsra itatva, egy oldalán kivágott műanyagflakonban célszerű elhelyezni (így esővíztől védett marad). Ezt egy karóra rögzítjük, és 15-20 méterenként leszúrjuk a táblaszegélyen. A módszerrel kb egy 200 méteres szakaszt lehet egy liternyi Kornitollal levédeni, melynek költsége 5400 forint. Mivel legkésőbb egy hónap múlva újra kell tölteni a palackokat, így novembertől februárig csaknem 22 ezer forintba kerül a biológiai szagkerítés fenntartása - vagyis anyagilag szinte ugyanott vagyunk, mint a fenti módszerekkel, amelyek ráadásul éveken át üzemeltethetőek.

Természetsen egy sor más hang-, fény- vagy szaghatásra építő megoldás létezik még a piacon, mi igyekeztünk a legnívósabbak közül választani. A hasonló elven működő, de jóval olcsóbb módszerekkel szemben legyünk gyanakvóak, és kétszer is elolvassuk el az ajánlat paramétereit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?