2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Agrárpénzek

Agrárérdekeltségeiről vallott Csányi Sándor: őszintén a Bige és Pini elleni vizsgálatokról

Nem tart a válságtól Csányi Sándor. Az OTP vezére az Indexnek adott a héten exkluzív interjút, amelyben agrárérdekeltségeiről is árult el érdekességeket. A Bige László és Piero Pini ellen indult vizsgálatok kapcsán a leggazdagabb magyar például arra a kérdésre is válaszolt, hogy vajon tényleg „ennyire rossz Csányi Sándor kihívójának lenni?”
 
 

„Mindenki válságot vár. Viszont a többség azt gondolja, hogy ha lesz is válság, az nem lesz olyan súlyos, mint a 2008-as” – vázolta az interjúban Csányi Sándor, aki azt is leszögezte, hogy a magyar makrogazdaság most sokkal jobb állapotban van, és a bankszektor növekedése is egészségesebb, így nem vár mély válságot.

A makrogazdasági folyamatok és az OTP hazai pozíciója és külföldi terjeszkedése mellett szóba kerültek Csányi agrárérdekeltségei, többek között élelmiszeripari beruházásai is. Mint mondta, „jó úton vagyunk, mindig vannak kihívások, de erős éveink voltak, annak ellenére, hogy a számunkra meghatározó sertéságazatban költséges genetikaváltás zajlik éppen. Ilyenkor kivágjuk az állományt, rendbe rakjuk az ólakat, fertőtlenítünk. De a Pick dübörög.” Agrárcégei piaci helyzetével kapcsolatban elárulta:

Mohácson volt két nehézség, éppen, amikor indultunk, felment a sertések ára, majd jött az afrikai sertéspestis és a legjobb exportpiacok bezáródtak. Emellett hibákat is követtünk el, de ebből kijövünk. A tejágazat mindig változékony, tavalyelőtt jó éve volt, tavaly kicsit rosszabb. A mezőgazdasági cégek- Bóly, Dalmand és az Agroprodukt - a legkorszerűbbek közé tartoznak az országban, és bár nyilván az időjárás befolyásolja az eredményüket, stabilan és jól működnek. A Hungeritet tavaly vettük, ezt még korai értékelni, a borászat pedig stabilan nulla felett termel.

Több nagy élelmiszeripari fejlesztésünk is folyamatban van, ezeknél az építőipar költségemelkedése okoz gondot, de ezeket is leküzdjük. A KITE agrárintegrátor is jól teljesít." Az interjúban felidézték az is, hogy az említett ágazatokban több erős versenytársa, vagy kihívója is rendőrségi nyomozás, házkutatás célpontja lett: az agrárintegrátori piacon Bige László, a sertésvágásban Piero Pini került vizsgálatok fókuszába. Arra a kérdésre, hogy „Ennyire rossz Csányi Sándor kihívójának lenni?” úgy felelt:

„Sok üzleti érdekeltségem és emiatt számos versenytársam van, közülük még csak nem is az említettek a legközvetlenebbek. A sajtóhírek szerint ők nem velem, hanem a jogszabályokkal kerültek összetűzésbe.”

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!