Agrárfinanszírozás nyelve: Vidékfejlesztési Program újratöltve 80 milliárddal, érdemes rá készülni

Agrárfinanszírozás nyelve: Vidékfejlesztési Program újratöltve 80 milliárddal, érdemes rá készülni

Takarék Agrár24
2020. augusztus végén megjelentek a Széchenyi 2020 weboldalán a már várt Állattartó telepek fejlesztésének támogatására és Kertészeti üzemek korszerűsítésére igénybe vehető támogatások felhívásai. Bemutatjuk, hogy forrásbevonási igényeikre milyen megoldások közül választhatnak a Takarékbanknál az új jogcímekre pályázó gazdálkodók.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2017. év végén és 2018. év elején tömegesen megszülető támogatói okiratok óta eltelt 3 évben a Takarék Csoport több, mint 1000 fejlesztési projekthez nyújtott finanszírozást, ezek között 200-at meghaladó számban volt állattartó teleppel kapcsolatos beruházás és mintegy 170 esetben a kertészethez köthető hitelcélhoz nyújtottunk forrást.

Az újonnan kiírt, VP2-4.1.1-20 kódú, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása jogcímre 50 milliárd Ft keretösszeg került elkülönítésre, a támogatott projektek várható száma 200-250 db. Kertészeti üzemek korszerűsítésére (VP2-4.1.3-20) összesen 30 milliárd Ft-ot allokáltak, itt 250-300 db nyertes projekt várható. Támogatás igényelhető új ingatlanberuházáshoz vagy felújításhoz, kapcsolódó infrastruktúra, gépek és eszközök beszerzéséhez, továbbá a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztésekhez (megújuló energia, hatékonyság növelése). 

A fentiekre a Takarék VP Komplex termékcsalád jelent teljes körű finanszírozási megoldást, amelyen belül az elemek az ügyfél igényei szerint vehetők igénybe, azaz elemenként is kérhetőek:

  • ha támogatási előleget hív le, a Takarék VP Garancia szolgál annak biztosítékául,
  • az alapvetően utófinanszírozású támogatáshoz való gyorsabb hozzájutást segíti elő a Takarék VP támogatás előfinanszírozási hitel,
  • a támogatáson felüli önerő kiegészítésére a Takarék VP beruházási hitelt ajánljuk,
  • míg a Takarék VP kiegészítő forgóeszköz hitel a beruházással összefüggésben felmerülő többlet forgóeszközt segít biztosítani.

A termékcsaládot akár 10% önerő rendelkezésre állása mellett is igénybe lehet venni és a korábbiakhoz képest újdonság, hogy már a pályázat benyújtásakor igényelhető a finanszírozás.Kollégáink indikatív ajánlatot adnak az igénylőknek, így előre kalkulálhatóak mind a finanszírozási költségek, mind a feltételek (önerő, fedezet), sőt, a támogatói okirat kiállításáig akár aláírt hitelszerződésig is eljut a folyamat.

 

Érdemes szót ejteni a különféle támogatott konstrukciókról is, ugyanis ezek segítségével további költségeket tudnak megtakarítani.

A VP Komplex termékcsalád minden hitel típusú eleme - azaz a beruházási hitel, a támogatás előfinanszírozás és a forgóeszközhitel - mögé lehetőség van az MNB Növekedési Hitelprogram* által biztosított forrást allokálni, amely segítségével a teljes futamidőre fixálható a hitelkamat, legfeljebb 2,5% mértékben.

Érdemes megvizsgálni az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz** konstrukciónak való megfelelést is: ez egy új termék, amely a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében jött létre, alkalmas a Vidékfejlesztési Programból támogatott beruházások kiegészítő finanszírozására és az egyszeri (szerződéskötési és folyósítási) díjakon kívül, a futamidő alatt 0,5% mértékű ügyfél által fizetendő ügyleti kamatba és 0,5% (max. 3 éves futamidő esetén) / 1,0% (3-6 éves futamidő esetén) mértékű ügyfél által fizetendő kezességi díjba kerül. A konstrukcióban az általában a banki finanszírozásnál megszokotthoz viszonyítva kis mértékű saját fedezet szükséges, melyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 90%-os készfizető kezessége és opcionális esetben a tulajdonos készfizető kezessége egészít ki. A kamat-, kezelési költség- és kezességi díj támogatás összege nem terheli a gazdálkodó de minimis keretét, ezeket a támogatásokat átmeneti támogatási jogcímen kapja meg az ügyfél. 

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz terméken kívül is lehetőség van valamennyi Takarékbanki konstrukció esetében biztosítékként bevonni az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványt***, ahol elérhető akár 90% mértékű kezesség. A Krízis Agrárgarancia Program keretében garantált ügyletek szintén nem terheli a vállalkozás de minimis keretét.

Kedvező feltételekkel futó konstrukcióból, mint látható, több fajta is elérhető jelenleg. A vállalkozás számára legideálisabb megoldást országszerte közel 50 helyszínen elérhető Takarék Agrárcentrumunk segítenek összeállítani, keresse kollégáinkat bizalommal!

Írta: Kittlinger Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

*MNB NHP Hajrá forrású hitel igénybevétele esetén meg kell felelni az MNB NHP Hajrá Terméktájékoztatóban foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. Az NHP Hajrá hitelprogram részletes feltételeit a Magyar Nemzeti Bank weboldalán (http://www.mnb.hu/monetaris-politika/novekedesi-hitelprogram-nhp) elérhető Terméktájékoztató tartalmazza.

** Agrár Széchenyi Beruházási Hitel igénybevétele esetén meg kell felelni a KAVOSZ Üzletszabályzatában foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. https://www.kavosz.hu/hitelek/agrar-szechenyi-beruhazasi-hitel-plusz/

*** Az AVHGA kezesség igénybevétele esetén meg kell felelni az AVHGA Üzletszabályzatában foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. https://www.avhga.hu/uzletszabalyzat

A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül a Ptk.6:64§-a szerinti ajánlatnak, nem jelent a Hitelintézet részéről szerződéskötési kötelezettséget. A Takarék Agrártámogatások Előfinanszírozási Gyorskölcsön igénybevételének részletes feltételei megtalálhatóak a Vállalkozások számára nyújtott hiteltermékek Általános Szerződési Feltételeiben és a Vállalkozói Hitel és Garancia Ügyletek elnevezésű Hirdetményben.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?