Az esőzések renbehozták az orosz gabonát

agrarszektor.hu
Az oroszországi kilátások a gabonatermést és az aratást illetően az utóbbi idők esőzéseinek hatására egyre kecsegtetőbbnek tűnnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Úgy számolják, hogy megközelítőleg a 2009-es szintet fogja megütni a termés, némi minőségbeli visszaesés viszont várható. A SovEcon, a befolyásos szakértői csoport az orosz gabonatermésre vonatkozó előrejelzéseit 82-86 tonnáról 87-92 millió tonnára emelte, a június második felében beköszöntő, és a júliusban tovább folytatódó jótékony esőzéseknek köszönhetően. 

A bizakodást tovább erősítik az első, Krasnodarból (Dél-Ororszországból) származó aratási eredmények, ahol hektáronként 5,5 tonna volt a termés. Ez jobb, mint a tavalyi 5 tonna /hektár, sőt, Oroszország egésze sokkal jobban fog teljesíteni a tavalyi évhez képest, hiszen akkor pusztított az eddigi legsúlyosabb szárazság az országban, aminek hatására mindösszesen 61 millió tonna gabona termett.

"Az eső kimossa a glutént"

"Nagyon kedvezően indult az aratási szezon a déli részeken"- nyilatkozta Andrey Sizov, a SovEcon ügyvezető igazgatója az Agrimoney.com-nak.
A 92. millió tonna elérése után a hozam csak 5 millió tonnával lesz kevesebb, mint a 2009-es termés, annak ellenére, hogy a tavalyi szárazság eléggé keresztbehúzta az őszi vetés normális menetét. A jótékony hatás ellenére a sok eső, amennyiben tovább folytatódik, kárt is okozhat, hiszen csökkenti a gabona protein- és gluténszintjét. "Ahogy a földművesek mondják: az eső kimossa a glutént." - tette hozzá Mr Slizov.

Amerikai becslések

Az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal egy riportja az orosz búzaexportot 2011-12-ben 10,5 millió tonnára becsülte, ami 500 ezer tonnával több, mint a hivatalos amerikai becslés, és a tavalyi kétszerese. Vannak olyan elemzők azonban, akik ennél is messzebb mennek, ilyen például az APK-Inform: ők múlt héten az 15 millió tonnára becsülték az orosz búzaexportot.
Az USDA Oroszország összes idei gabonahozamát 85,5 millió tonnára saccolta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?