2020. október 2. péntek Petra

Hírek - Agrárpénzek

Búzahiány srófolhatja fel a világpiaci árakat

Nem lélegezhetnek fel a gabonatermesztők, világszerte egyre romló kilátásokkal kell szembenézniük, melyek a tragikus idei év után jövőre sem ígérnek sok jót. Elhúzódó szárazság vagy épp túl sok csapadék terheli az amúgy is ellátási gondokkal küszködő szektort, az árak hamarosan lendületes emelkedésbe kezdhetnek, ha a helyzet nem változik.
 
 

Miközben az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Kelet-Európa és Ausztrália termőterületeinek nagyobb részén elégtelen csapadék keseríti meg a termelők dolgát, addig Argentínában nem csak a búzatermesztők küszködnek a rengetek eső miatt a betakarítással, de a szója és a kukorica vetése is komoly nehézségekbe ütközik. A jövő heti előrejelzés szerint még közel sincs vége az esős időszaknak, azaz egyelőre nem lehet javulásra várni. Észak felé haladva már éppen a nedvesség tartós hiánya, a kiszáradt földek okozzák a gondot. Az USA termőterületeinek az idei aszály után égető szükségük lett volna egy egyenletesen csapadékos időszakra, hogy a kivételesen mély rétegekben kiszáradt föld nedvességét pótolni tudja. Ez azonban nem csupán nem következett be, de a vártnál is tartósabbnak bizonyuló szárazság miatt a most elvetett búza sem néz túl fényes jövő elé. Az itteni termelők egy része már a kiszállást fontolgatja, bár szakértők szerint ez egyelőre még korai lenne.

Az Atlanti-óceánon átkelve sem jobb a helyzet. Az Egyesült Királyságban a HGCA jelentése szerint a szárazság jelentősen visszavetette a terméspotenciált, ami különösen a már jelenleg is igen szűkös készletek fényében problémás. A HGCA szakértői jelenleg 13 százalékos termés visszaesésre számítanak az átlaghoz képest a 2012/13-as szezonra, ami normális körülmények között mérsékelt problémának számítana. A terméskiesés azonban közel 7 százalékos belső keresletnövekedéssel párosul, ami az aktuális számítások szerint az exportmennyiséget mindössze 750,000 tonnában limitálja.

Az oroszországi és ukrajnai hírek is hasonló képet festenek, Ukrajnában a lassan teljesen befejeződő betakarítás eredményei 20 százalékkal maradnak alatta a normális szintnek. A fekete-tengeri orosz termőterületek sem állnak jobban, így egyre fenyegetőbbé válik az exporttilalom lehetősége. Különösen 2010 fényében, mikor az akkori aszályos időszakot követően mindkét ország élt ezzel az eszközzel, Ukrajna pedig, ugye november közepe óta már nem exportál búzát annak érdekében, hogy biztosítsa saját belső piacának zavartalan ellátottságát. Az ausztráliai farmerek sem tudnak jobban teljesíteni, a szokatlanul száraz időjárás következtében már egy millió tonnával csökkenteni kellett a terméskilátásokat, ráadásul a várható minőség tekintetében sem lehet sok jóra számítani.

A fentiek következményeit nem különösebben nehéz megjósolni. A búza elmúlt hónapokban tapasztalt árutőzsdei mozgásai nagyjából követték a szója és a kukorica árfolyamait, de könnyen megeshet, hogy hamarosan ezektől függetlenedve lendületes emelkedésbe kezd. A búza abból a szempontból különlegesnek számít a többi gabonafajta között, hogy termelése időben viszonylag egyenletesen oszlik meg világszerte, egyszerűbben fogalmazva valahol mindig épp aratnak. Azonban az a tény, hogy a legjelentősebb termesztők egyidejűleg kénytelenek szembenézni az átlag alatt maradó termés fenyegetésével, egyre jogosabb fényben tünteti fel az ellátás biztonságáért aggódók hangját.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu