2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Agrárpénzek

Cargill: egy szemérmes óriás

A Forbes magazin szerint a Cargill-McMillan-klánban több dollármilliárdost találni, mint bármelyik más családban a világon. Ennek ellenére alig tudunk valamit a Cargillról. Vezetői csendben teszik a dolgukat, termékeiket pedig nem reklámozzák. Mégis mindenütt ott vannak.
 
 

Ez a csendes óriás ezernyi dologgal foglalkozik: a gabonatárolástól kezdve a haltenyésztésen és sólepárláson át a fémkereskedelemig  - írja a handelsblatt.com. Ez a Minnesotában székelő, 1865-ben alapított cég ma is alapvetően a Cargill, illetve a MacMillan família tulajdonában áll. A Forbes magazin szerint a Cargill-McMillan-klánban több dollármilliárdost találni, mint bármelyik más családban a világon. Számszerint 14-ről tudnak. A családtagok összvagyona 49 milliárd dollárra tehető, de ezzel még csak a negyedik leggazdagabb klánnak számítanak az USA-ban.

A vállalkozás egyetlen gabonatárolóval indult, ma viszont már a honlapjuk szerint 150 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak több mint 70 országban.

Amerikában valamennyi McDonald's étterem Cargill-farmokról rendeli a tojásokat, Thaiföldön pedig a Cargill a legnagyobb baromfitermelő.

A Cargill élén most David MacLennan áll. A 60 éves szakember  2013 óta vezeti a tuljadonosok nevében a szerteágazó vállalkozást. Foglalkoznak vetőmagkereskedelemmel, állateledel- és takarmánygyártással, illetve humán élelmiszerekhez is gyártanak adalékanyagokat. Mindezen felül a világ talán legjelentősebb termény- és alapanyagkereskedőjének számítanak. Az óriáscég részt vesz a  partnerek finanszírozásában, valamint tekintélyes árufuvarozó flottával rendelkezik. A Cargill a "szemérmes" világcégek közé tartozik. Termékei úgy jelennek meg a piacon, hogy legtöbbször fogalmunk sincs róla, hogy tulajdonképpen a Cargilltól vásárolunk.

Hazánkban 1995 óta van jelen a cég. A Cargill Magyarország Zrt. 2017-ben 87 milliárdos forgalmat bonyolított, a Cargill Takarmány Zrt. pedig 24 milliárdot könyvelt el 2016-ban (ezek az utolsó Opten-adatok). Magyar viszonylatban az UBM-cégcsoport nagyjából 106 milliárdos összárbevétele vethető össze ezzel (2018-as adatok).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu