2019. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Hírek - Agrárpénzek

Czerván: ne az agrárkasszát terhelje az orosz embargó

Az orosz importtilalmat mezőgazdaságon kívüli okokból vezették be, ezért a Közös Agrárpolitikán (KAP) kívüli forrásokból kell finanszírozni az intézkedéseket – hangsúlyozta a magyar delegációt vezető Czerván György Luxemburgban, az uniós országok mezőgazdasági minisztereinek tanácsülésén.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint az agrárgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet az embargó másodlagos hatásainak fontosságára, amelyek kezelésére nem alkalmas a támogatások múltbéli exportmennyiséghez kötése. Czerván György arra kérte az Európai Bizottságot, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a piaci folyamatokat és amennyiben szükséges, tegyen intézkedéseket a másodlagos hatások által okozott károk enyhítésére. Magyarország támogat minden olyan további intézkedést, ami a piaci feleslegek levezetését célozza.

A tanácskozáson a tagállamok továbbra is támogatták az Európa 2020 Stratégia célkitűzéseit annak félidei felülvizsgálatakor, noha a gazdasági válság megnehezítette azok megvalósítását. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a stratégiában meghatározott célok eléréséhez, így a foglalkoztatottság növeléséhez, a szegénység elleni küzdelemhez, vagy az energiahatékonyság javításához az elfogadott KAP reform is hozzájárul.

Czerván György elmondta: az agrártámogatásoknak és a vidékfejlesztésnek kifejezetten a munkahelyteremtés az egyik kiemelt célja Magyarországon. Az ágazatban foglalkoztatottak száma 2013-ban 12%-kal haladta meg a 2010. évi értéket.

A foglalkoztatás tartós és kiegyensúlyozott növelése érdekében a magyar kormányzat nagy figyelmet kíván fordítani azokra a mezőgazdasági ágazatokra, ahol komoly lehetőség nyílik munkahelyek létrehozására, így az állattenyésztésre, a kertészetre, és a vetőmagtermesztésre. Ezen felül az élelmiszer-előállítási szektor is jelentős közvetlen és közvetett szerepet játszik a foglalkoztatásban, valamint a vidék lakosságmegtartó képességében – fogalmazott az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu