Czerván: ne az agrárkasszát terhelje az orosz embargó

agrarszektor.hu
Az orosz importtilalmat mezőgazdaságon kívüli okokból vezették be, ezért a Közös Agrárpolitikán (KAP) kívüli forrásokból kell finanszírozni az intézkedéseket - hangsúlyozta a magyar delegációt vezető Czerván György Luxemburgban, az uniós országok mezőgazdasági minisztereinek tanácsülésén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint az agrárgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet az embargó másodlagos hatásainak fontosságára, amelyek kezelésére nem alkalmas a támogatások múltbéli exportmennyiséghez kötése. Czerván György arra kérte az Európai Bizottságot, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a piaci folyamatokat és amennyiben szükséges, tegyen intézkedéseket a másodlagos hatások által okozott károk enyhítésére. Magyarország támogat minden olyan további intézkedést, ami a piaci feleslegek levezetését célozza.

A tanácskozáson a tagállamok továbbra is támogatták az Európa 2020 Stratégia célkitűzéseit annak félidei felülvizsgálatakor, noha a gazdasági válság megnehezítette azok megvalósítását. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a stratégiában meghatározott célok eléréséhez, így a foglalkoztatottság növeléséhez, a szegénység elleni küzdelemhez, vagy az energiahatékonyság javításához az elfogadott KAP reform is hozzájárul.

Czerván György elmondta: az agrártámogatásoknak és a vidékfejlesztésnek kifejezetten a munkahelyteremtés az egyik kiemelt célja Magyarországon. Az ágazatban foglalkoztatottak száma 2013-ban 12%-kal haladta meg a 2010. évi értéket.

A foglalkoztatás tartós és kiegyensúlyozott növelése érdekében a magyar kormányzat nagy figyelmet kíván fordítani azokra a mezőgazdasági ágazatokra, ahol komoly lehetőség nyílik munkahelyek létrehozására, így az állattenyésztésre, a kertészetre, és a vetőmagtermesztésre. Ezen felül az élelmiszer-előállítási szektor is jelentős közvetlen és közvetett szerepet játszik a foglalkoztatásban, valamint a vidék lakosságmegtartó képességében - fogalmazott az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31