2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Agrárpénzek

Egy gazdaságnak 100 milliót fizettek jégkárokra

A klímaváltozás hatásainak is betudható, hogy a Generali csaknem 1500 mezőgazdasági kárt térített meg 2017-ben. Egy Baranya megyei gazdaságnak mintegy 100 millió forintot fizettek ki a jégeső okozta károkra, de – elsősorban a gyümölcstermelőknek - a tavaszi fagy is komoly gondokat okozott.
 
 

Tetemes károk keletkeztek 2017-ben is a mezőgazdaságban – áll a Generali közleményében. Tavaly például a jégeső egy baranyai gazdaságnak 100 millió forintnyi kárt okozott, Borsodban pedig két mezőgazdasági üzem hasonló okokból együttesen több mint 120 millió forint kártérítést kapott. Emellett Bács-Kiskun és Szolnok megyében is komoly jégkárokkal kellett szembenézni, és e területeken is jelentős, 50 millió forintot meghaladó kifizetések történtek.

A gyümölcstermelők számára főként tavaszi fagyok okoztak károkat a közlemény szerint. A hagyományosan almatermelő Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében több 10-20 millió forintos kárt is térített a biztosító. Ezek mellett milliós károkat okozott a tűz, a vihar és a téli fagy is a termelőknél.

A növényeken túl bebizonyosodott, hogy az állatállományokat, az erdőket és egyéb mezőgazdasági vagyontárgyainkat is fokozottabban kell védeni. A viharos szél súlyos károkat okozott a mezőgazdasági épületek tetőszerkezeteiben, és jelentősen nőtt a villámcsapások miatti túlfeszültség okozta károk darabszáma és kárértéke is. A társaság tavaly csaknem 1500 mezőgazdasági kárt térített meg.

Hogyan lehet megelőzni a bajt?
A növénytermelési kockázatokat mérsékelheti, ha a gazdálkodók már a növényfajta kiválasztásakor a strapabírást tartják szem előtt, gibberellin hormonnal permeteznek, illetve a metszés módját és időpontját is jól választják meg. A mostani időjárási körülmények mellett leginkább azoknak a növényeknek az érzékenysége nő, amelyeknek nincs mélynyugalmi állapota, vagy már túl vannak ezen a védekezési rendszerként funkcionáló időszakon. A hideghatásra az áttelelő lágyszárúak megfelelő tavaszi és nyári fejlődéséhez is szükség van. Ha ugyanis nincs igazi tél, az áttelelő kórokozók és kártevők is túl nagy számban vészelik át ezt az időszakot, ami a növényvédelmi költségeket is növeli.


A NASA kutatásai szerint 2016 februárjában a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,35°C-kal magasabb volt az 1951 és 1980 között mért átlagnál. Nem véletlen, hogy a World Economic Forum globális kockázatokat taglaló éves riportja is azt tartja a következő 10 év legnagyobb problémájának, hogy nem leszünk képesek mérsékelni a klímaváltozást, illetve megfelelően alkalmazkodni hozzá. A mezőgazdaság is egyre inkább ki van szolgáltatva a szélsőséges időjárási jelenségeknek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu