Egyre több a nő a magyar agráriumban: így erősítenék meg a vidéket

Egyre több a nő a magyar agráriumban: így erősítenék meg a vidéket

agrarszektor.hu
A női gazdálkodóknak és az innovációnak Európa-szerte jelentős szerepe lehet a vidék megerősítésében. Magyar gazdálkodó hölgyek innovációs példáit is mintaértékűnek tartja a 23 millió európai gazdálkodót képviselő COPA-COGECA.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fontosnak tartja a magyar gazdálkodók előtt álló innovációs és technológiai kihívások, valamint az arra adott válaszok, jó gyakorlatok bemutatását, több programja révén is támogatja ezt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A COPA-COGECA - az Európai Gazdálkodók és Európai Mezőgazdasági Szövetkezetek uniós szintű érdekképviselete, mely 23 millió EU-s gazdálkodót képvisel - által meghirdetett pályázatok hasznos tapasztalatokkal gyarapítják ezt az irányt. A szervezet által legutóbb kiírt Női Mezőgazdasági Termelők Innovációs Díjának döntőjébe egy magyar gazdálkodó is bejutott, ahogy az az elmúlt években is sikerült több honfitársunknak. A NAK ehhez kapcsolódóan tartott online fórumot 2021. május 26-án, "Az innováció szerepe a gazdálkodásban, különös tekintettel a női gazdálkodásra" címmel.

Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke a fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy a statisztikákban nem mindig szerepelnek a nők a gazdaságok munkatársaiként, illetve azok vezetőiként vagy tulajdonosaiként, mégis sok esetben "láthatatlanul" veszik ki a részüket a tevékenységekből. Megemlítette, a hagyományosan "férfias" állattenyésztésben is már számos digitális, precíziós gazdálkodási eszköz segítheti a folyamatokat, és azok széles körű elterjedésével egyre több nő vállalhat szerepet az ágazatban. A vidéken élő családok pozitív jövőképének alakításában pedig jelentős szerepe lehet a gazdálkodási mellék- illetve főtevékenységeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint a rendezvényen elhangzott, az agráriumban egyre növekszik a nők, valamint a női vezetők aránya, amit a 2020. évi magyarországi Agrárcenzus felmérés adatai is alátámasztanak. Főként a kisebb településeken jelentős a nők gazdaságokban végzett tevékenysége, ahol jellemzően - a háztartás vezetése, a gyermeknevelés, az idős családtagok gondozása mellett - az adminisztratív és pénzügyi teendők terén vállalnak szerepet.

Reizingerné Bodai Márta, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Fejér megyei Gazdasszony tagozatának elnöke kiemelte: a családi gazdálkodás, a nők abban való szerepvállalása jelentősen hozzájárulhat a családok megélhetéséhez, ami a helyben maradást, ezáltal a családok, közösségek erősödését is segítheti. Szervezetük a vidéki életforma népszerűsítése terén is aktív. Mint elmondta, a klímaváltozás minden gazdaságméretben kihívásokat hoz, a kiskertektől a szakosodott nagyüzemekig egyre nagyobb hangsúlyt kap az innovatív megoldások alkalmazása. A jó gyakorlatok kialakításával lehetőséget kívánnak teremteni a minél szélesebb alapokon nyugvó modernizálásra, szem előtt tartva a környezet és az egészség megóvását.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fórumon a COPA-COGECA vezetői tájékoztatást adtak arról, hogy adataik szerint az Európai Unióban jelenleg a gazdaságok mintegy 30 százalékát nők vezetik, valamint Magyarországon a gazdaság-tulajdonosok 28 százaléka, míg a gazdaságokban dolgozó családtagok 43,6 százaléka nő. Továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy a nők gondoskodó személyiségükből adódóan tágabb értelemben látják a szerepüket és a gazdaságot, és sok esetben más dimenziókat is hozzáadnak a gazdálkodási tevékenységeikhez, így például az agroturizmussal, a termékek közvetlen értékesítésének innovatív megközelítésével, a közösségi szemléletmóddal. A COPA-COGECA női termelőknek szóló innovációs díja ilyen, nők által vezetett példaértékű és innovatív projekteket mutat be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?