Ezekre kért uniós pluszpénzeket Fazekas

agrarszektor.hu
Nem hoztak tartós piacstabilizáló megoldást azok az intézkedések, amelyeket a tavaly augusztusban bevezetett orosz importtilalom miatt léptetett életbe az Európai Unió - szögezte le Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Egyúttal további támogatásokat, beavatkozásokat sürgetett a zöldség-gyümölcs, a tej-, a sertés- és a baromfipiacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt öt hónapban közösségi szinten meghozott konkrét támogatási intézkedések csak részben tudtak enyhíteni az egyes ágazatok piaci gondjain, tartós piacstabilizáló megoldást nem hoztak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén. Az agrárminiszterek részletes vitát folytattak a tavaly augusztusban, Oroszország által egyes mezőgazdasági termékekre bevezetett importtilalomról.

Az agrártárca közleménye szerint Fazekas Sándor arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden lehetséges lépést annak érdekében, hogy az embargó negatív hatásait csökkentse, és fontolja meg további intézkedések bevezetését. Magyarország legfontosabb jövőben prioritása a termelők által elszenvedett jövedelemkiesés minimalizálása, és az esetleges kapacitáscsökkentési lépések visszatartása, mérséklése.

Újabb kontingens kell a zöldségekre és a gyümölcsökre

A zöldség-gyümölcs ágazatban meghosszabbított intézkedések keretében Magyarország továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy további támogatható mennyiségeket kapjon, hiszen a korábban megítélt kvóták kismértékű kármentést tettek csak lehetővé.

Tejpiac: exporttámogatás és magántárolás

A földművelésügyi tárca vezetője a tejágazat esetében a sajt magántárolási támogatás újranyitása, valamint az export támogatások ideiglenes alkalmazása mellett érvelt.

Magántárolás a sertésszektorban

A sertéságazat kapcsán azt kérte, hogy a tilalom hatásainak mérséklése érdekében a sertéstartók kapják meg ugyanazt a segítséget, amit a zöldség-gyümölcs és a tej ágazat szereplői megkaptak. A magántárolási támogatás bevezetése megfelelő eszköz lenne a jelenlegi piaci helyzetben.

Exporttámogatás a baromfipiacon

A baromfiágazatban az embargó negatív hatásai még mindig érezhetőek, ezeken exporttámogatással lehetne enyhíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58