Fontos határidőkre kell figyelniük a magyar gazdáknak: ezeket most még nem késő elintézni

agrarszektor.hu
Nyár végén érdemes a gazdálkodóknak gyakrabban ellenőrizni az ügyfélkapujukat. Ugyanis ez az az időszak, amikor a Magyar Államkincstár (MÁK) elkezdi kiküldeni a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket az erre jogosultaknak, emellett azonban több bejelentési kötelezettsége is akad ilyenkor a gazdálkodóknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogyan korábban már mi is írtunk róla, nyár végén érdemes a gazdálkodóknak gyakrabban ellenőrizni az ügyfélkapujukat. Ilyenkor kezdi el ugyanis a Magyar Államkincstár kiküldeni a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket azoknak a gazdálkodóknak, akiknél nem egyértelműsíthető vagy nem ellenőrizhető az általuk megművelt területekhez való jogosultságuk, vagy ezen területek nagysága. Fontos változás, hogy 2019-ben a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki. A végzés megérkezése után 10 napja van az érintettnek benyújtania a földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot és nyilatkozatot tenni az egységes kérelemkitöltő felületén a 'Jogszerű földhasználat nyilatkozat 2019' fül alatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek mellett, ahogy arra Dr. Harcsa Marietta is rámutatott, időszerű bejelenteni a betakarítások időpontját és a zöldítésben alkalmazott másodvetések vetési és későbbi beforgatási időpontját. Azonban nem számít minden ilyen jellegű tevékenység betakarításnak (a kaszálás például nem betakarítás!), ezért elengedhetetlen a dátumok, időpontok pontos megadása is. A betakarítást csak abban az esetben kell bejelenteni, ha a termés ténylegesen lekerült a területről, ott már nem található meg. Ez fontos a szankciók elkerülése miatt, például az AKG zöldugar esetén. Ahol a zöldugarnak három évig a területen kell lennie, ott egy ilyen betakarítási bejelentés súlyos szankciókat vonhat maga után, mivel a hatóságok úgy fogják értelmezni, hogy nem teljesült a három év.

A rosszul bejelentett betakarítási időpont a diverzifikációs követelmények betartásánál is problémát okozhat. A zöldítésnél a növénytermesztés diverzifikálása szempontjából azokat a növénykultúrákat lehet figyelembe venni, amelyek május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a legtovább vannak jelen a termelő tábláin, és az egységes kérelemben is úgy szerepelnek, mint be nem takarított növény. Az ökológiai jelentőségű területekként (EFA) elszámolni kívánt nitrogénmegkötő növényeknek esetén pedig feltétlenül figyeljünk a termesztési időszakokra, vagyis

  • az évelő növények május 1-jétől szeptember 30-ig,
  • az egynyári növények április 1-jétől május 31-ig,
  • a szója május 15-től július 15-ig,
  • a zöldborsó, lóbab május 1-jétől május 31-ig,
  • a bab május 10-től július 20-ig

számolható el EFA-ként.

Addig senki ne jelentsen főnövény-betakarítást a földeken, amíg a növény még a területen van. Az ökológiai jelentőségű területek másodvetése bejelentésköteles. Ez három számmal lehet megjegyezni: 15-60-15. A másodvetést legkésőbb október 1-ig el kell vetni, vetés után 15 nappal be kell jelenteni a kérelem felületén a pontos dátummal, még akkor is, ha nem egyezik a kérelem beadásakor beírt másodvetés tervezett dátumával. Az EFA-ként elszámolt másodvetéseknek minimum 60 napig jelen kell lennie a földterületen, ezután a beforgatást is 15 napon belül ugyanitt be kell jelentenie a gazdálkodónak.

Aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik, annak közben ellenőriznie kell, hogy minden táblájára rendelkezik-e 5 évnél nem régebbi talajlabor eredménnyel. Valamint arra is figyelnie kell, hogy időben elkészüljön a tápanyag-gazdálkodási tervvel, vagy keressen ehhez megfelelő szaktanácsadót, aki elkészíti ezt.

A VPAKG-VPÖKO támogatásban a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésének határideje 2019. 09. 30-a, vagy a betakarítást követő 30. nap.

A 2019. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje 2019.09.15-e. A tárgyévi egységes kérelemben bejelentett területméretek és termesztett növénykultúrák figyelembe vételével a tartozást a kincstár számlájára kell befizetni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31