Fontos változás a magyar kutatóintézet körül: bővítik tevékenységüket

Fontos változás a magyar kutatóintézet körül: bővítik tevékenységüket

MTI
Bővíti csapatát és tevékenységét idén az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amely kísérleteit a talajminőség, a digitális mezőgazdaság és az állattenyésztés területeire is kiterjeszti. Emellett továbbra is úttörő szerepet vállal az agroökológiai gyakorlatok hazai elterjesztésében, tudhattuk meg a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezet közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ÖMKi szerint a magyar gazdák itthon egyedülálló, együttműködésen alapuló hálózata, amelyet a szervezet nyolcadik éve fejleszt, tavaly kiemelkedő lehetőséget kapott, így az on-farm projekt az Agrárminisztérium (AM) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023 közepéig tovább bővülhet. A folyamat részeként az ÖMKi öt új kutatóval erősíti csapatát idén.

Az on-farm kutatási módszer életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. Az ÖMKi az on-farm projektjén kívül tudásátadással és az agroökológiai módszerek közvetítésével is támogatja a magyar ökogazdákat és az áttérést tervezőket, valamint 2020-tól a Vidékfejlesztési program keretében megvalósuló szaktanácsadási hálózat ökológiai gazdálkodásra szakosodott központi feladatait is ellátja.

Kép forrása: Getty Images

A nonprofit szervezet tavaly is sikerrel folytatta 2018-ban indult szemléletformáló, ismeretterjesztő munkáját a fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás népszerűsítéséért, olvasható a közleményben. Ebben kitértek arra is, hogy az ÖMKi két sikeres egyeztetést is szervezett tavaly kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztéséért. A szervezet 2020-ban is folytatja ezt a munkát a kedvező beltartalmi értékkel rendelkező, és a klímaváltozás szélsőséges hatásaihoz is alkalmazkodó alakor és tönke tájfajtákkal, és a tájfajta ősgabona liszt forgalomba hozatalát is tervezi. Mindezek mellett az ÖMKi immár kilencedszer szervezi meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofach-on, március elején pedig ágazati konferenciát szervez Kecskeméten a hazai öko szektor szereplőinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?