2019. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Hírek - Agrárpénzek

Gabonaárak: még két évig nem várható csökkenés

A francia bankház, a Societe Generale elemzői ismét emeltek a 2012-es gabona céláraikon, mondván, az idei termés-kiesést egy év alatt nem lehet pótolni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A bankház szerint 2011 első negyedévében fognak tetőzni a gabonaárak, amikor – számításaik szerint – az USA raktárkészletei 40 éves mélypontra, 3,2 millió tonnára csökkennek majd. Mostani előrejelzésük szerint azonban jóval magasabban tetőznek majd az árak, mint amit szeptemberben jósoltak.

A chicagói búza átlagos célárát 2011 első három hónapjára 13 százalékkal, bushelenként 7,7 dollárra emelték, ugyanígy kukorica esetében 27 százalékos áremelkedést, így 6,6 dolláros bushelenkénti célárat jósolnak, míg szója esetében 13,6 dollárt, vagyis 30 százalékos drágulást várnak az első negyedév végére.

A SocGen elemzői szerint ráadásul nem várható olyan hirtelen áresés, mint 2008 után, ehelyett 2011 végéig 7 dollár körül maradhat a búza ára, és csak lassan csordogálnak majd lefelé az árak.

A magas árak ugyan a gazdálkodókat termelésnövelésre ösztönözhetik, azonban a bankház szerint még így sem fog tudni felzárkózni a kínálat a megfelelő szintre, amely kielégíthetné a folyamatosan emelkedő keresletet. Becsléseik szerint összesen mintegy 100 millió tonnával, 1,8 milliárd tonnára kellene híznia a világ gabonatermelésének, amihez ha az USA 40 milliós növekménnyel hozzá is tud járulni, kitűnő időjárási viszonyok kellenek, hogy teljesülni tudjon. Ennek megfelelően a 2011-12-es gazdasági évben is magas árakat jósol a SocGen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu