2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Agrárpénzek

GVH: Beléphet a Csányi-birodalomba a Hungerit is

Nem jár káros versenyhatásokkal a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. felvásárlása a Csányi-csoport által – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az új tulajdonos augusztus végén veszi át a cég irányítását, és ekkor nevezik ki a Hungerit Zrt. vezérigazgatóját és az igazgatóság tagjait.
 
 

A közvetlen irányítást megszerző vállalatról a delmagyar.hu annyit tudott meg, hogy budapesti székhelyű, és fő tevékenysége a vagyonkezelés. A leírás alapján a tavaly januárban bejegyzett Cragmont Zrt.-ről lehet szó. A cég a Csányi Sándor által irányított Bonafarm-csoport tagja. A cégcsoport tevékenysége kiterjed a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számos területére. A Csányi-csoport húsipari tevékenysége a sertéseket tekintve a teljes vertikumot átfogja a tenyésztéstől a vágóhíd-üzemeltetésen keresztül a hús feldolgozásáig. A baromfik esetén ennél szűkebb a tevékenységi köre: a keltetést, illetve bizonyos feldolgozott baromfi termékek előállítását foglalja magában. Ezen túlmenően a Csányi-csoport tejtermékeket gyárt és mezőgazdasági inputanyagokat (pl. takarmány, műtrágya) értékesít - összegzi a Bonafarm mozgásterét a Gazdasági Versenyhivatal.

Kedvenc húsféleségünk: baromfi

A Hungerit Zrt. és a hozzá tartozó vállalkozások tevékenysége kiterjed a teljes baromfi (csirke, pulyka, kacsa, liba) vertikumra, azaz a tenyésztésre, az elsődleges feldolgozásra, valamint a baromfihús-készítmények gyártására és értékesítésére. A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást az összefonódás-bejelentés alapján, mert a bejelentés nem tartalmazott minden szükséges információt az összefonódás versenyhatásainak értékeléséhez.

A versenyfelügyeleti eljárásban megállapítható volt, hogy a Csányi-csoport és Hungerit-csoport azonos tevékenysége a feldolgozott hústermékek gyártása és értékesítése, azonban a felek együttes piaci részesedése egyik átfedő piacon sem éri el a 20 százalékot, amely felett a GVH vonatkozó közleménye alapján káros versenyhatások merülhetnek fel. A hatóság a felek kapcsolódó tevékenységeinek (pl. takarmányértékesítés és baromfinevelés) értékelése alapján sem azonosított versenyproblémát. Ezért a versenytanács megállapította, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu