2021. szeptember 18. szombat Diána

Hírek - Agrárpénzek

Hamarosan bioetanol-nagyhatalom leszünk

Hamarosan Magyarországon lesz majd az EU legnagyobb bioetanol-gyártója, miután a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzemében tegnap megkezdtek egy 60%-os kapacitásbővítést célzó beruházást - olvasható a társaság közleményében.
 
 

A Pannonia Ethanol tegnap bejelentette, hogy elindították a cég dunaföldvári üzemének bővítését, amelynek eredményeképpen 60%-kal növekszik majd az etanolgyár kibocsátása. A beruházás megvalósulását követően Dunaföldváron lesz majd az EU legnagyobb etanolgyártó üzeme. A mostani fejlesztés értéke 33 millió euró, amivel a 2012-ben átadott gyár teljes beruházási költsége 200 millió euróra növekszik.

Az írországi székhelyű és Magyarországon, valamint Macedóniában beruházásokkal rendelkező Ethanol Europe Renewables Ltd (EERL) tulajdonában álló társaság a 33 millió eurós fejlesztést a Magyar Export-Import Bank 25 millió eurós beruházási hitelével valósította meg. A fejlesztés finanszírozásában részt vállalt a kanadai Cordiant Capital is.

A Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme 2012 tavaszán kezdte meg működését, az eddig évente 280 millió literről a bővítés eredményeként 450 literre nő a megtermelt bioetanol mennyisége. Az etanolgyártás melléktermékeként a társaság fehérjében és ásványi anyagokban gazdag takarmányt is előállít, ennek éves mennyisége a beruházás által 200 ezer tonnáról 325 ezer tonnára növekszik.

A társaság a bioetanolt és az előállított takarmányt 20 országba exportálja, amivel a hazánkban megtermelt kukoricából az ország határain belül teremt a nemzetközi piacon is versenyképes termékeket. A cég működésének kezdete óta évente 275 millió euróval, a kapacitásbővítés hatására pedig majd évi 450 millió euróval járul hozzá a magyar GDP-hez

A Pannonia Ethanol kizárólag génmódosítástól és hormonkezeléstől mentes kukoricát vásárol, amivel garantálni tudja az élelmiszerbiztonságot, a kiegyensúlyozott kereslettel pedig erősíti a helyi mezőgazdasági közösségeket - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu