2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Agrárpénzek

Idén az agrárium lehet a húzóágazat

A hazai mezőgazdasági termelés a tavalyi kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az utóbbi évek átlagánál lényegesen rosszabbul teljesített, az idén viszont az alacsony bázishoz képest látványos növekedésnek indulhat – írja a Világgazdaság.
 
 

A 2011-es év nyertesei a belvíz által nem érintett növénytermelők lehetnek az agráriumban – véli Raskó György közgazdász, agrár-nagyvállalkozó. A gabonafélék szegmensében az idén is marad a keresleti piac, így várhatóan jelentős mennyiségeket – akár 6-8 millió tonna gabonát – exportálhatunk majd jó árakon.

Ugyanakkor a belvíz várhatóan a szokásos 1,2 millió hektáros búzaterület akár 10 százalékát is kipusztíthatja, így egy átlagos évhez viszonyítva mintegy 500 ezer tonnával kevesebb búza terem 2011-ben, emiatt az összes termés aligha lesz több 4 millió tonnánál.

A gabonafélék mellett az olajos magvak árszintje is magas marad az idén.

Ezzel szemben az állattenyésztési ágazatokban a jövedelempozíció az idén tovább romolhat, főként a magas takarmányárak miatt, így a hazai állatállomány tovább csökkenhet. Az agráriumban így az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya tovább romlik, az agrártermelés kétharmadát az utóbbi ágazat fedi majd le.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu