2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Agrárpénzek

Indul a gazdaságvédelmi akcióterv: jelentős adócsökkentést jelentett be a kormány

Több, a magyar agráriumot is érintő változást bejelentett Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón, ahol azokat az intézkedéseket ismertette, amelyeket a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hajt végre. A 13+1 pont egy része már eddig is ismert volt, vannak azonban váratlan meglepetések. A mezőgazdaságot is érintő pontok egyike az öntözés támogatása, amelyre 17 milliárd forintot szánnak 2020 és 2030 között, emellett a pénzügyminiszter a zöldség-gyümölcs áfacsökkentésével kapcsolatos kérdésre is válaszolt.
 
 

Egyelőre nem csökken a zöldség-gyümölcs áfája - írja a Portfolio. Varga Mihály reagált arra a kérdése, hogy várható-e áfacsökkentés a szektorban, és elmondta, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja az egyes ágazatok javaslatait az áfacsökkentésről, és ha lehetőségük van, akkor tesznek majd további lépéseket az adócsökkentés érdekében.

Az akcióterv egyik pontja az öntözésfejlesztés volt, amelyet a következő évben induló programmal valósítana meg a kormány. Ez alapján 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forint értékben támogatnák az ilyen jellegű fejlesztéseket.

A mezőgazdaságot is érinti az a bejelentés, miszerint több pénz jut majd k+f-re. Így a kutatás-fejlesztésre fordítható támogatásokat a jövő évi költségvetésben 32 milliárd forinttal emelné meg a kormány.

Jövő januártól 13-ról 12 százalékra csökken a kisvállalati adó (kiva) - hangzott el a Kormányinfón. Ezen kivül jön az adók számának csökkentése adók összevonásával, és az adminisztráció csökkentésével. Varga Mihály elmondta, hogy lehetőséget látnak arra, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetésre kerüljön, és erre tesznek is majd javaslatot, emellett pedig arra is van lehetőség, hogy egyszerűsítésként az egyes adókat és járulékokat összevonják.

Varga Mihály arra a kérdésre is válaszolt, miszerint bukhat-e uniós forrásokat Magyarország, több olyan hír is szárnyra kapott ugyanis a napokban, amelyek szerint akár 400-1000 milliárd forintos forrást is visszafizettethet az EU. Elmondta: valóban folynak egyeztetések Brüsszellel a TOP, KEHOP és a GINOP esetében, de amíg nincs eredményük ezeknek a tárgyalásoknak, addig nem tudnak számolni ezzel.

Címlap kép: MTI/Illyés Tibor


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu