Itt a bejelentés: dömpingszerű pályázatkiírások jönnek a magyar agráriumban 2021-ben

Itt a bejelentés: dömpingszerű pályázatkiírások jönnek a magyar agráriumban 2021-ben

agrarszektor.hu
Az új Közös Agrárpolitikát megelőző két éves átmeneti időszakban rendkívül nagy összeg áll majd rendelkezésre Magyarországon a Vidékfejlesztési Program részére, így számítani lehet arra, hogy 2021-ben dömpigszerűen jönnek majd az új pályázati konstrukciók a mezőgazdasági kedvezményezettek részére - mondta Viski József, Vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az irányító hatóság célja, hogy egy gyors elbírálási időszakban már 2021-ben megszülessenek ezekről az új lehetőségekről a döntések, így a projektek 2022-2023-ban meg tudnak majd valósulni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rendkívül sajátos helyzet az idei, hiszen jövőre kezdődik az új Közös Agrárpolitikát megelőző két éves átmeneti időszak, ami a mostani Vidéjfejlesztési Program zárásának közeledését is jelenti, mindezek pedig az irányító hatóságot is új kihívások elé állítják - hangsúlyozta Viski József az Agrárszektor 2020 Konferencián. A 2020. novemberi adatok szerint a Vidékfejlesztési Programban eddig megjelent felhívások száma 83 darab 1565,09 milliárd fornt meghirdetett keretösszeggel, amiből 57 darab a lezárt felhívás, 1228,73 milliárd forint meghirdetett keretösszeggel, ami azt jelenti, hogy 21 darab nyitott felhívás van még. A programnak több mint a fele már kifizetésre került, ami közel 800 milliárd forintot jelent, a következő években pedig fel kell készülni a kifizetések dinamikus növekedésére - tájékoztatott a helyettes államtitkár. Kiemelte, problémaként jelentkezett idén, részben a pandémia, részben a nehezen található munkaőerő, illetve a megváltozott piaci körümélnyek miatt, hogy sok projektben változtatásra kényszerültek az ügyfelek. Emiatt összesen 45903 darab volt a változás-bejelentések száma a beruházások esetében a 2020. novemberi adatok szerint. 

Több veszélyhelyzeti intézkedésekre, illetve könnyítésre is szükség volt a pandémiás helyzett miatt. Ilyen volt például a határidők 3 hónapos automatikus meghosszabbodása (mérföldkövek, fizikai befejezés, előleg-elszámolás stb.), a támogatói okiratok módosítása, illetve az elszámolások egyszerűsítése is. Kihirdetés előtt áll ugyanakkor egy új jogszabály a jelenleg elrendelt veszélyhelyzet időszakára vonatkozóan, amelyek a tavaszihoz hasonló eljárási szabályok lesznek - ismertette Viski József. Hozzátette, annyi különbséggel, hogy most nem lesz automatikus meghosszabbodás, a 3+3 hónapos késés bejelentés-köteles lesz, illetve a záró kifizetéshez egyszerűsített helyszíni ellenőrzés, illetve dokumentumalapú ellenőrzés társul majd. 

Viski József

Az adatok alapján jól látszik, hogy nagyon nagy igény mutatkozott a 2020. őszi pályázatokra. Az állattartó telepek fejlesztésére 50 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg támogatást, erre összesen 749 darab kérelem érkezett, a kertészeti üzemek korszerűsítésére 30 milliárd forint áll rendelkezésre, összesen 406 darab igény érkezett - tudatta a helyettes államtitkár. A helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastruktúrális- és eszköz fejlesztésére 3 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg támogatást, amire 104 darab kérelem érkezett összesen, míg mezőgazdasági kisüzemek támogatására 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, és 2004 darab kérelem érkezett. Kiemelte, a tervek között szerepel ez utóbbi kettő keretösszegének megemelése, mert hatalmas igény mutatkozott rájuk. 2021-ben ugyanakkor új beruházási felhívások kerülnek majd meghirdetésre, amelyek az alábbiak:

  • Állattartó telepek megújításának támogatása (100 millió Ft támogatási összeghatárig)
  • Kertészet - ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása 
  • Külterületi utak fejlesztése, karbantartásukhoz kapcsolódó gépek- és eszközök beszerzése 
  • Vetőmag feldolgozók fejlesztésének támogatása

Az átmeneti években a AKG15, ÖKO15 és az In situ őshonos felhívások kötelezettségvállalási időszaka meghoszabbodik, emellett a 2020 év végén lejáró többéves kötelezettségvállalással érintett terület- és állatlétszám alapú intézkedéseknél az átmeneti időszak áthidalása érdekében a jelenleg futó támogatások kötelezettségvállalási időszaka is meghosszabbodik - tájékoztatott Viski József. A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítása önkéntes, a hosszabbítást 2020. november 23. és 2020. december 20. közötti időszakban lehet kérelmezni ügyfélkapun keresztül, a hosszabbításra irányuló kérelem 2021. január 15-ig visszavonható - mondta.

A folyamatban lévő KAP reform tárgyalások elhúzódása miatt az Európai Bizottság átmeneti szabályokra tett javaslatot a 2021-2022-es évre. Például a többéves kifizetésű intézkedések (programok) kötelezettségvállalási időszaka meghosszabbítható lesz 2 évvel: 28. cikk (AKG+őshonosok), 29. cikk (ÖKO), 33. cikk (állatjólét), 42. cikk (LEADER). Nem árt azonban tudni, hogy 2022-ben már csak 1 évvel hosszabbíthatóak majd meg a kötelezettségvállalások - hangsúlyozta a szakember. 

Az átmeneti időszakban, tehát a következő két évben rendkívül nagy összeg áll majd rendelkezésre Magyarországon ara, hogy a Vidékfejlesztési Programban elköltsük. Ez azt is jelenti, hogy jövőre valószínűleg dömpingszerűen jönnek majd az új pályázati konstrukciók a mezőgazdasági kedvezményezettek részére, és egy gyors elbírálási időszakban 2021-ben meg is születnének ezekről a döntések, így 2022-2023-ban az új projektek meg tudnak majd valósulni

- közölte a helyettes államtitkár. 

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?