2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Agrárpénzek

Itt a friss jelentés: egyre több a piaci zavar a mezőgazdaságban koronavírus miatt

Az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő COPA-COGECA is folyamatosan nyomon követi és értékeli a koronavírus által okozott járványhelyzet hatását az egész élelmiszerláncra, amely során tagszervezeteitől begyűjti a szükséges információkat. Az összefoglaló COPA-COGECA által összeállított legfrissebb híreket, információkat tartalmazza, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tett közzé.
 
 

Az agrár-élelmiszerlánc, az európai mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági szövetkezeteik képesek voltak az Európai Unió polgárainak milliói számára biztosítani a magas színvonalú, biztonságos és megfizethető élelmiszerek stabil ellátását a COVID-19 kitörése alatt. Erre elkötelezettek a jövőben is, ez jelenti az európai élelmezésbiztonságot a gyakorlatban, olvasható a NAK oldalán.

Egyre több mezőgazdasági ágazat mutat egyértelmű jeleket a piaci zavarokról. A COPA-COGECA számos levelet küldött, amely konkrét piaci intézkedések bevezetésére szólított fel, amelyeket a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésén kívüli kell finanszírozni. A COPA-COGECA csalódottságának adott hangot annak kapcsán, hogy ebben a szakaszban nem született döntés a mezőgazdasági ágazat támogatásáról.

A fogyasztás néhány jelentős változásának már drámai következményei voltak az árupiacokon. Az éttermek, szállodák és vendéglátóhelyek bezárása pusztító hatással van a megtérülésre, mivel az ársáv csúcsának elvesztését jelzik. Például az éttermekben a darabolt fogyasztott húst részben felváltotta és megnőtt az olcsóbb darált hús értékesítése. Ezen kívül a virágok és dísznövények értékesítése is gyakorlatilag megszűnt és ezek a vállalkozások is katasztrofális helyzetbe kerültek. A szállítási és nemzetközi piacok zavaraival nehéz hónapok állnak az ágazatok előtt.

A feldolgozóipari folyamatok és a fogyasztói piacok ellátása során felmerülő nehézségeink mellett a teljes élelmiszerlánc egészében fennáll a veszteségek kockázata is. A COPA-COGECA jelentéseket kapott tagjaitól azokról a termékekről, amelyeknek már nincs felvevőpiaca. Ez különösen vonatkozik a vendéglátóipari termékekre, vagy azok alapanyagaira, például az éttermekben található hasábburgonyára, a célpiacok elvesztése miatt be nem gyűjtött nyerstejre és a munkaerőhiány miatt felhagyott zöldségtermesztésre. Ez óriási mennyiségű élelmiszer-pazarlást eredményezett, amely nem érdeke a gazdálkodói közösségnek sem humánélelmezési, sem gazdasági, sem környezeti okokból.

A helyzet kezelésére a COPA-COGECA elvárja, hogy a KAP támogatási kérelmei élvezzenek egyszerűsítést, rugalmasságot és gyorsaságot. Az Európai Bizottság közelmúltbeli kezdeményezései erre jó kiindulópontként szolgálnak. Ezenkívül a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló EU-irányelv megfelelő és gyors átültetését és végrehajtását szorgalmazzák az agrár-élelmiszerlánc egész területén. Míg néhány tagállam az értékláncon belül jó együttműködést tapasztalt, túl gyakran találni továbbra is egyoldalú fellépést egyes piaci szereplők ellen. Minden piaci szereplőnek és az egész társadalomnak össze kell fognia és meg kell osztania a terheket annak biztosítása érdekében, hogy az agrárélelmiszer-értéklánc zökkenőmentesen működjön, különösen válsághelyzetekben.

A jól működő egységes piac biztosítása és a munkaerőhiány kérdése

A COPA-COGECA elismeri az Európai Bizottság és a tagállamok erőfeszítéseit a belső piac zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében, ugyanakkor e kemény munka ellenére nehézségek vannak az agrár-élelmiszerlánc jó teljesítményének fenntartása során. Az Európai Unió valódi élelmezésbiztonsága és piaci stabilitása nem lehetséges az egységes piac nélkül. Mindenki az áruk, szolgáltatások – és egyre inkább az emberek – szabad mozgásától függ.

A COPA-COGECA tagszervezeteitől beérkezett információk alapján a munkaerőhiány a tagállamokban továbbra is problémákat vet fel a mezőgazdasági ágazat számára. A jelenlegi szezonban folyamatosan hiányoznak az unión belüli és az unión kívüli idénymunkások. Az olyan ágazatokat, mint a gyümölcs- és zöldségtermesztés és az állattenyésztés ez súlyosan érinti.

Az Európai Bizottság a munkavállalók szabad mozgásáról szóló iránymutatásai és a kontinensen a nem nélkülözhetetlen utazásokra vonatkozó korlátozások végrehajtásának mértéke nagyban különbözik. Az EU-n kívüli idénymunkások Marokkóból és Ukrajnából történő engedélyezési eljárása nem egyértelmű, és még nem fejeződött be teljesen. Minden ország törekszik testreszabott intézkedések meghozatalára. Például, míg Finnország engedélyezi az ukrán szezonális munkavállalók belépését az országba, addig Svédország nem engedélyezi a külföldi munkaerő belépését. Németországba legfeljebb 80 000 idénymunkás érkezhet repülővel április és május folyamán.

Olaszország a mezőgazdasági foglalkoztatási szempontok alapján az egyik leginkább érintett ország, mivel a kormány jelenleg az orvosi vészhelyzetre és a kiadásokra összpontosít. A mezőgazdasági termelők igényeit, akiket nem sorolnak alapvető munkavállalók közé, nem veszik figyelembe. Ezzel szemben Észtország, Írország és Hollandia jelenleg stabil helyzetben van.

Ezen a területen a következő általános pozitív tendenciákat figyelhetjük meg az EU országaiban:

 • online platformokat hoztak létre önkéntesek toborzásához a mezőgazdaságba (Németország és Franciaország);
 • a munkanélkülieket ösztönzik a mezőgazdasági ágazatban való részvételre (Spanyolország, Észtország, az Egyesült Királyság és Szlovénia);
 • a legtöbb ország meghatározta azokat a kategóriákat, amelyek szerint a mezőgazdasági dolgozókat alapvető munkavállalókként sorolják be.

Ágazati helyzetelemzés a tagok információi alapján

Burgonya

Riasztó azoknak a burgonyatermelőknek a helyzete, akik későbbi szállítási határidőkkel kötöttek szerződéseket a feldolgozóiparral. A jó tárolási feltételek garantálása érdekében továbbra is viselniük kell a költségeket, annak érdekében, hogy megőrizzék a nyers burgonya minőségét, annak ellenére, hogy az alapanyag piaci értéke közel a semmi alá esett.

Bor

A helyzet hétről hétre romlik. A belső piacon a fogyasztás csökkenését, valamint az export visszaesését egyáltalán nem ellensúlyozza a kiskereskedelem és az online értékesítés. Készletek halmozódnak fel, és ez különösen a magas értékű termékeket súlyosan érinti. A készlettöbblet negatív hatással lesz a piacra.

Baromfi és tojás

Ezekre az ágazatokra a szálloda- és vendéglátóipari csatornák bezárása gyakorolta a legfőbb hatást. Bizonyos fajokat (például kacsa, galamb, fürj, nyúl, gyöngytyúk és lúd) és termékeket csak bizonyos élelmezési csatornákon keresztül értékesítenek, és nagyon nehéz/lehetetlen ezeket a kiskereskedelembe átirányítani, így középtávon fennáll a túlkínálat kockázata a baromfihús-termékek piacán. Ennek az is az oka, hogy az összes kedvezményes vámkontingens mellett beérkezett termék tárolásra kerül, és mivel ezeknek a húsoknak a többsége általában a fent említett különféle élelmezési csatornákba (lásd HORECA) kerül, ezért ezek felhalmozódása is tapasztalható. Ezen túlmenően a tojás- és tojástermékek piacának egy nagy szelete is eltűnt, ami többlet kínálatot teremt az EU piacán.

Gabonafélék, olajos magvak, fehérjék, cukor és etanol

Az elszigetelési intézkedések alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz vezetnek az EU-ban és világszerte. Jelenleg az EU etanol-iparában megnövekedett a fertőtlenítő és kéztisztítóként használt etanol-termelése. Ennek ellenére az ipari etanol iránti megnövekedett igény nem kompenzálja az üzemanyag-etanol iránti kereslet csökkenését, ezért néhány etanol üzemnek csökkentenie kellett termelését. Globális szinten etanol készletek halmozódtak fel Brazíliában és az USA-ban is. Ezért a szántóföldi ágazat újabb válságának megelőzése érdekében védőintézkedések azonnali végrehajtására szólít fel a COPA-COGECA az európai piac védelme érdekében, amely az Egyesült Államokból és Brazíliából származó importtal néz szembe. Aggasztóak továbbá az egyes etanolt használó iparágak megalapozatlan kérelmei az etanol behozatalára vonatkozó vámtételek felfüggesztésére.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

COPA-COGECA tagszervezetek beszámolója alapján növekszik a tisztességtelen kereskedelmi és egyéb rossz gyakorlatok száma, amelyek egyértelműen eltérnek a megalapozott és etikus kereskedelmi ügyletektől. Ezek között a szerződések, az árak, a szállítási feltételek és a kényszerített árengedmények egyoldalú változtatásait láthatjuk. Ezek különösen relevánsak a rövid tárolási idővel rendelkező és a romlandó termékek esetében.

A szervezet információt kapott olyan a beszállítókkal szemben kiszabható büntetésekről is, amikor a beszállító rajta kívülálló okok miatt nem tudta időben szállítani a megrendelt mennyiséget. Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu