2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Agrárpénzek

Itt a nagy bejelentés: újabb segítséget kapnak a gazdák a szárazság miatt

2022 szeptemberétől a 2023-as év végéig hitelmoratóriumot rendel el a kormány a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel. Mint kiderült, a mezőgazdasági vállalkozásokat érintő hitelmoratórium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs öt pontból álló intézkedéscsomagjának egyik eleme, amely az aszálykár hatásait igyekszik enyhíteni - olvasható a Magyar Hírlap oldalán.
 
 

Molnár Dániel makroközgazdász a portálnak elmondta, hogy a többi intézkedés egyrészt adminisztratív tehercsökkentést tartalmaz, illetve pénzügyi támogatást az állattartóknak, valamint az állami öntözőművek energiaköltségeinek fedezésére. A száraz időjárás Európa jelentős részét érinti, míg Magyarországon elsősorban az Alföldet, de a Nyugat-Dunántúlon is a korábbi években megszokottnál kevesebb csapadék hullott az elmúlt hónapokban.

A szakember hangsúlyozta: az aszály visszaveti a termést, amely a jelenlegi háborús környezetben, amikor az ukrán export kiesése miatt eleve hiány van a piacokon több mezőgazdasági termékből, rendkívül kedvezőtlen helyzetet teremt. A terméshozam visszaesése pedig a mezőgazdasági vállalatok jövedelmezőségét rontja. A makroközgazdász beszélt arról is, hogy a hitellel rendelkező vállalkozások esetében ez jelentős probléma lehet, ők jellemzően azért vettek fel beruházási hitelt, hogy majd a fejlesztések révén elért magasabb jövedelemből vissza tudják azt fizetni.

Alacsonyabb jövedelmezőség mellett a törlesztés megnehezülhet, így pont azok a vállalkozások kerülhetnek csődveszélybe, amelyek a fejlesztéseik révén magasabb hatékonyságot lennének képesek elérni. A forgóeszközhitelek ellenben az alacsony tőkeellátottságot hivatottak orvosolni, amely a mezőgazdaságban a kiadások és bevételek időben eltérő teljesülése miatt okoz nehézséget - magyarázta Molnár Dániel.

A szakember többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelmoratórium mindkét hiteltípus esetében úgy segíti a vállalatokat, hogy elhalaszthatják a törlesztést, biztosítva ezzel a működésüket, amíg a jövedelmezőségük helyre nem áll. Fontos azonban, hogy csak azok a vállalatok vegyék igénybe a moratóriumot, amelyek ténylegesen rászorulnak, különben a törlesztési időszak meghosszabbodásával kell szembenézniük - tette hozzá. Emellett Molnár Dániel szerint ki kell emelni, hogy a hitelmoratórium csak rövid távú megoldásként funkcionálhat, hosszabb távon figyelembe véve a végbemenő éghajlati változásokat szükség van egyrészről a szárazságtűrő fajták nemesítésére, illetve a hazai öntözési infrastruktúra fejlesztésére.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!