2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Agrárpénzek

KEK miniszteri találkozó Budapesten a zöld növekedés jegyében

A zöld növekedés jegyében tartanak kétnapos miniszteri találkozót a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) 18 tagországának és több nemzetközi szervezetnek - EU, FAO, Kárpátok Egyezmény - a képviselői Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM)
 
 

A tanácskozást üdvözölve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fórum keddi nyitónapján emlékeztetett: a résztvevők olyan kiemelt témákban oszthatják meg egymással politikai nézeteiket és szakmai ismereteiket mint a fenntartható mezőgazdaság, az élelmiszerbiztonság, valamint az élhető környezet kialakítását célzó vidékfejlesztés kérdésköre.

A "Zöld Növekedés - előtérben a vidékfejlesztés" című tanácskozás megnyitóján a magyar tárcavezető hozzátette: a zöld növekedés és a fenntartható fejlődés egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Fazekas Sándor emlékeztetett: Magyarország most negyedszer tölti be a KEK elnöki tisztségét. Ezt páratlan lehetőségnek nevezte Magyarország számára, ugyanis az év második felében a visegrádi csoportnak is Magyarország lesz a soros elnöke, és a kormány kiemelt figyelmet fordít a regionális kapcsolatok fejlesztésére.

Pröhle Gergely, a Külügyminisztérium (KüM) helyettes államtitkára a tanácskozáson jelenlévőket köszöntve arról beszélt, hogy Magyarország számára fontos a mostani miniszteri találkozó, mivel az unió bővítési folyamatának lelassulásával megnőtt a Közép-európai Kezdeményezés jelentősége.

A regionális együttműködés előnyöket kínál a térség országai számára, és nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a KEK-tagországok fele már az unió tagja, míg a másik fele törekszik az EU-tagságra - tette hozzá. Rámutatott: a térség országai hasznosíthatják a nyugat-európai fejlődés tapasztalatait többek között a fenntarthatóság és a környezetvédelem területén is.

Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: szerdán a tanácskozás résztvevői várhatóan elfogadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben a KEK-országok, szem előtt tartva a zöld gazdaság és a vidékfejlesztés jelentőségét, hangsúlyozzák elkötelezettségüket az európai régió fenntartható fejlődésének előmozdítása iránt.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!