KEK miniszteri találkozó Budapesten a zöld növekedés jegyében

agrarszektor.hu
A zöld növekedés jegyében tartanak kétnapos miniszteri találkozót a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) 18 tagországának és több nemzetközi szervezetnek - EU, FAO, Kárpátok Egyezmény - a képviselői Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM)

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tanácskozást üdvözölve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fórum keddi nyitónapján emlékeztetett: a résztvevők olyan kiemelt témákban oszthatják meg egymással politikai nézeteiket és szakmai ismereteiket mint a fenntartható mezőgazdaság, az élelmiszerbiztonság, valamint az élhető környezet kialakítását célzó vidékfejlesztés kérdésköre.

A "Zöld Növekedés - előtérben a vidékfejlesztés" című tanácskozás megnyitóján a magyar tárcavezető hozzátette: a zöld növekedés és a fenntartható fejlődés egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Fazekas Sándor emlékeztetett: Magyarország most negyedszer tölti be a KEK elnöki tisztségét. Ezt páratlan lehetőségnek nevezte Magyarország számára, ugyanis az év második felében a visegrádi csoportnak is Magyarország lesz a soros elnöke, és a kormány kiemelt figyelmet fordít a regionális kapcsolatok fejlesztésére.

Pröhle Gergely, a Külügyminisztérium (KüM) helyettes államtitkára a tanácskozáson jelenlévőket köszöntve arról beszélt, hogy Magyarország számára fontos a mostani miniszteri találkozó, mivel az unió bővítési folyamatának lelassulásával megnőtt a Közép-európai Kezdeményezés jelentősége.

A regionális együttműködés előnyöket kínál a térség országai számára, és nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a KEK-tagországok fele már az unió tagja, míg a másik fele törekszik az EU-tagságra - tette hozzá. Rámutatott: a térség országai hasznosíthatják a nyugat-európai fejlődés tapasztalatait többek között a fenntarthatóság és a környezetvédelem területén is.

Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: szerdán a tanácskozás résztvevői várhatóan elfogadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben a KEK-országok, szem előtt tartva a zöld gazdaság és a vidékfejlesztés jelentőségét, hangsúlyozzák elkötelezettségüket az európai régió fenntartható fejlődésének előmozdítása iránt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?