Kinek ne kellene egymilliárd forint? - Kevés a magyar agrárinnováció

Kinek ne kellene egymilliárd forint? - Kevés a magyar agrárinnováció

Akár egymilliárd forintos befektetési lehetőséget is kaphatnának a magyar agrárgazdasági startupok, de továbbra sincs elegendő projekt. A hazai agráriumnak ugyanakkor égetően szüksége lenne az innovációs megoldásokra, mert nagy a lemaradásunk más országokhoz képest. A startupokat támogató szervezetek ma sokszor más ágazatok innovációs projektjeit részesítik előnyben, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az életképes újítások számának növelésével az agrárgazdaságban is lehetne élénkíteni a befektetési kedvet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre nagyobb környezeti, piaci és egyéb kihívások érik az agrárgazdaságot, ezért szükség lenne olyan további innovációs megoldásokra, amelyek az élőmunka kiváltásával, illetve a költségek csökkentésével fokozzák a hatékonyságot. Az agrár-innovációk fontosságát már számos ország felismerte, és például e szektorban is teljes digitális átállást igyekszik megvalósítani.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tapasztalatai szerint ugyanakkor nálunk az agrár-innovációban továbbra is nagy a lemaradás, pedig a minőségi termékekhez vezető újításokra itt is meglenne az igény. A befektetők számára az agrárium e szempontból is vonzó lenne, de ma nem indul elegendő számú olyan startup projekt, amelyet támogatni lehetne.

A lehetséges befektetők úgy ítélik meg, hogy az agrár-innovációs nehézségek is a hazai mezőgazdaság alapproblémáira vezethetők vissza. A mezőgazdasági termelés széttagolt módon, kis létszámú községekben folyik, az innovációkra fogékonyabb fiatalok nagy része pedig más szakmát tanulva a városokba költözik, így sok helyen hiányzik a megfelelő gazdálkodói utánpótlás is.

Bár a startupokat támogató szervezetek ma az agrárgazdaság helyett főként más szektorokban - az informatikában, az egészségügyben és egyéb divatos területeken - keresik a lehetőségeket, a NAK szerint megfelelő projektekkel az agráriumra is ki lehetne terjeszteni a befektetési kedvet. Ehhez meglennének a kellő források, mivel például a Hiventures Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. nemrég 30 milliárd forint keretösszegű startup mentőprogramot indított, amellyel a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság hatásait igyekszik ellensúlyozni. A Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. szintén bevonható az agrár-innovációs megoldások finanszírozásába, illetve az érdekkörébe tartozó Bonafarm Csoport révén a piaci kapcsolatok kiépítésében is szerepet vállal.

Az agrárkamara "NAK TechLab" elnevezésű innovációs programja arra fókuszál, hogy a hazai agrártémájú fejlesztéseket összekapcsolja a felmerülő finanszírozási lehetőségekkel. A köztestület tájékoztatása szerint a program befektető partnerei az egyes agrár-innovációs projektekhez 15 millió forinttól egymilliárd forintig terjedő befektetői támogatást nyújthatnak.

A NAK a támogatható projektszám növelése érdekében idén májusban online befektetői meetupot szervez, amellyel az agrár startupokat igyekszik patronálni a válság miatti átmeneti időszakban is. Emellett a kamara az innovatív agrárvállalkozásokat ősszel induló következő inkubátor programjába is igyekszik becsatornázni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13