2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Agrárpénzek

Kitiljták a csehek a magyar tojást

A prágai országos állat-egészségügyi hatóság (SVS) mintegy hárommillió darab külföldről származó tojást nem engedett a cseh piacra az idei év első negyedében - számol be az MTI.
 
 

Az SVS csütörtöki közlése szerint olyan tojásokról van szó, amelyek a nem az új európai uniós normáknak megfelelő ketrecekben tartott tyúkoktól származnak. A cseh piacról kitiltott tojások nagyobbik része, több mint kétmillió darab, Lengyelországból származott.

Más országokból - például Magyarországról és Spanyolországból - is volt hibás tojásbehozatal - mondta Milan Malena, az SVS igazgatója újságíróknak.

Csehországban jelenleg viszonylagos tojáshiány van, amit a kereskedők kihasználtak az árak emelésére. A tojásárak a január-márciusi időszakban legalábbis megduplázódtak, de volt példa még ennél is magasabb áremelkedésre. A határ menti vidékeken elterjedt a tojásturizmus, különösen a német boltokban vásárol sok cseh tojást.

Petr Bend cseh mezőgazdasági miniszter tavaly ősszel rendelte el, hogy a nem EU-normás ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojások idén január elsejétől nem kerülhetnek a csehországi boltokba. A cseh termelők a központi kimutatás szerint 1,2 milliárd koronát fektettek be a ketrecek bővítésébe és korszerűsítésébe.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu